Dukkah med kummin
Receptmakare: Sofia Gustafson
Tid: 30 minuter
- ½ dl hasselnötter
1 msk sesamfrön
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk kummin, kan ersättas med spiskummin
2 tsk koriander
½ tsk salt
- Rosta hasselnötterna i stekpanna eller ännu hellre; rosta en hel förpackning i ugnen, 200 grader i 5-10 minuter. Skalen ska mörkna men bränn inte nötterna. När de är färdigrostade gnider du dem mellan händerna eller i en kökshandduk så att skalen faller av.
- Rosta sesamfrön i torr stekpanna, var vaksam så att fröna inte bränns, ha en skål till hands där du kan hälla över dem så fort det fått gyllene ton.
- Rosta kryddfröna i torr stekpanna tills de doftar gott. Låt svalna.
- Mortla eller mixa kryddfröna med hälften av sesamfröna och hälften av hasselnötterna. De ska inte finfördelas så pass att det blir till en pasta. Blanda samman alla ingredienser.