Eggs foo young

Eggs foo young är alltså små, gyllenstekta omeletter med krispiga grönsaker och någon form av kött eller skaldjur. De serveras under ett täcke av den allra ljuvligaste sås. Jag skriver ner ett ganska löst recept här, för jag gör dem lite olika varje gång, beroende på vad jag har hemma. Du kan naturligtvis nörda till det här receptet med specialingredienser, men jag lämnar fältet fritt för sådana övningar och vill påvisa enkelheten, den där som gör att man lagar ett recept ofta.

Helst baserar jag såsen på en hemmakokt buljong av kycklingskrov, men du kan byta mot räkskalsbuljong, ox- kalv- eller grönsaksbuljong med (fast tänk på att grönsaksbuljongen i så fall inte ska domineras av libbsticka, den drar iväg åt fel håll). Köpt fond går också bra om du själv tycker den duger.


Portioner: 4-5 personer (8-10 omeletter)
Tid: 30 minuter
Du behöver: 

10 ägg
4 skivor rimmat sidfläsk (eller motsv. mängd bacon/skinka/grillad kyckling/rostbiff/räkor/krabbkött)
1 msk maizena
1 liten morot
2-3 salladslökar (eller purjo)
1 pak choi (eller strimlad/hackad broccolistabb eller spetskål)
150 g färska champinjoner (eller shiitake/vattenkastanjer)
1 rejäl näve solrosskott (eller mungbönskott, konserverade funkar också)
1 vitlöksklyfta
1 bit färsk ingefära (motsv. vitlöken)
Salt
Svartpeppar
Neutral raps- eller solrosolja till stekning
Extra salladslök/purjo till serveringen
 
Såsen:
4 dl kycklingbuljong
1 rågad msk maizena
2 msk ostronsås
2 msk japansk soja (tamari). (Kolla sältan gentemot buljongens)
2 tsk sesamolja
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 bit ingefära, finriven
(honung)
Lyxig: 1 msk sherry eller risvin, shaoxing
Stark: Srirachasås

Gör så här: 

Såsen:
Rör ut maizena med 1 dl av den kalla buljongen. Häll övrig buljong i kastrull med resten av ingredienserna och hetta upp under vispning. Tillsätt toppredningen i en stråle och vispa med övriga såsen tills den tjocknar. Vill du kan du sila bort vitlök/ingefära. Justera ev sött/salt med med honung och soja
Håll såsen varm (eller i alla fall ljummen) och servera till äggen/omeletterna i en såssnipa. Vid uppvärmning av kall sås kan du tillsätta lite hett vatten och vispa kraftigt. Värm sedan försiktigt.

Omeletterna:
Knäck äggen i en bunke och vispa ner maizena. Salta och peppra.

Skölj alla grönsaker noggrant och finstrimla eller -hacka dem. Du avgör själv, men de får inte bli trådiga, så riv dem inte. Finhacka även fläsket (kött/skaldjursingrediensen) separat. Vitlök och ingefära rivs fint med microplane.

Hetta upp olja i en vid stekpanna. Stek fläsket i pannan och tillsätt övriga grönsaksingredienser. Woka snabbt på hög temperatur, de ska tillagas men inte mjukna. Sist tillsätter du riven vitlök och ingefära. Låt svalna något innan du blandar ner innehållet ordentligt i äggsmeten.

Torka ur pannan, hetta upp ny olja och sänk till medeltemperatur. Stek 1 dl smet i taget (se till att fördelningen ägg/grönsaker är jämn) i mitten av pannan i ca tre minuter per sida, fös till dem med stekspaden i kanterna till en början så de inte rinner ut och tappar formen. Omeletterna ska ha fått en krispig, gyllene yta.

Servera nystekta eggs foo young med en flod av sås. Hugg in!

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing