Enkel chili con carne
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 2 timmar
Ration smak kontra arbetsinsats är nog 10:1. Ibland gör sådana förhållanden mig besviken eftersom jag för det mesta älskar att pyssla omkring i köket. Men när man är sjuk, trött eller bara matlagningstrött är en sådan här gryta gudasänd!
- 600 g innanlår, högrev eller annat grytkött
- 2 msk rapsolja
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 anchochili
- 1 chipotle
- 1/2 msk spiskummin
- 500 g passerade tomater
- 5 dl vatten
- 1/2 fond du chef beef
- 200 g god korv i skivor (vi tog debreciner)
- salt, svartpeppar
- till servering:
- gräddfil, riven ost, korianderblad, hackad lök, hackad paprika eller vad du nu gillar ovanpå
- Tärna köttet i centimeterstora kuber. Strimla löken. Hacka vitlök och chili så fint du orkar.
- Bryn köttet i oljan i en gryta. Allt på en gång - det är inte så noga idag. När köttvätskan kokat in och köttet börjar få färg slänger du i löken och sänker värmen. Fräs löken några minuter. Tillsätt vitlök, chili och spiskummin och rör om.
- Tillsätt resten av ingredienserna utom korven till grytan. Låt puttra under lock tills köttet är nästan mört. Tillsätt korven och låt puttra vidare tills köttet är riktigt mört.
- Salta och peppra efter smak och späd med lite vatten om det ser för tjockt ut. Servera med valfria tillbehör.