Extraknäck: Spansk i flabben
Det moriska arvet märks tydligt i det spanska julgodiset turrón. Framför allt den mjuka jijona-sorten som med sin sötma och konsistens påminner om halva , trots att denna är baserad på sesampasta istället för spansk marconamandel, världens godaste mandel. Den andra klassikern, alicantesorten och den vi kallar spansk nougat, härstammar även den från Valenciaregionen men är hård och knaprig med helmandel.
Det där med ursprung och influenser kan förresten bli ganska rörigt, för redan romarna smaskade faktiskt i sig italiensk torrone och ordet nougat kommer från latinets nucatum som betyder tillredning av nötter.
När jag besökte vänner i södra Spanien häromveckan, passade vi på att göra lite julgodis baserat på ett gammaldags turrón-recept omstöpt i svensk knäckmodell. Det blev en trevlig konfekthybrid och mycket gott till ett glas cava av det lite sötare slaget.
Moriska knäck
Receptmakare: Anna Billing
Ca 80 st
- 300 g flytande honung, helst apelsinblomshonung
- 300 g marconamandel eller sötmandel
- 2 äggvitor
- Om du använder marconamandel går det oftast att få tag i dem färdigrostade, men om du använder sötmandel så skålla, skala och rosta lätt i ugnen. Hacka mandeln grovt.
- Vispa äggvitorna till hårt skum så de bildar ”toppar”. Allra bäst är om äggvitorna fått stå och avdunsta i kylskåpet ett dygn.
- Häll honungen i en tjockbottnad gryta och värm den lätt. Vänd ner äggvitorna och rör ordentligt med en träspatel tills massan blandats.
- Blandningen får nu sjuda under omrörning på låg temperatur tills den ”går ihop” och håller för ett kulprov. Kulan behöver bara stelna till mjuk knäck-konsistens.
- Blanda i mandelhacket och fördela i knäckformar.
Kommentarer
Vad är det för skillnad på sötmandel och marconamandel?
Den sötmandel som säljs mest i Sverige idag är odlad i Kalifornien. I Spanien odlas flera olika sorters mandel, men Marconamandeln, från Andalusien är större, har tunnare skal och är något fetare, vilket ger den en betydligt rikare smak och bättre konsistens än sötmandeln. Rostad och saltad serveras den ofta som tapas till manchego.
Tack Anna för fina tips. Jag fick hem ett paket med mandel, mandelmassa och ljuvliga lavendelblommor igår. Jag förstår att besöket i sig var ett nöje, men så härligt att få en chans att smaka på godsakerna fast man inte kan åka dit (just nu).
Sidor