Falafelkungens shawarma

Shawarma är en klassisk rätt från Mellanöstern, det här receptet kommer också från Falafelkungen i Lund. Hälften nötkött, hälften lamm i stark marinad. Räkna med 120-130 g per portion i pitabröd eller på tallrik med en varm tabbouletliknande sallad. Servera med marinerade morötter, hummus, salata matbucha och gurka i pitabröd eller på tallrik med en varm couscoussallad.

Shawarma som hos Falafelkungen

Receptmakare: Ilan Shofer/ Anna Billing

Portioner: 8

Tid: 30 minuter + 20 timmar

  • 500 g lammstek
  • 500 g ryggbiff
  • 2 stora gula lökar
  • Marinad:
  • 1 1/2 dl neutral olja (ej olivolja)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk salt
  • 2 röda chili, finhackade
  • 2 tsk ättika 24%
  1. Strimla köttet mycket fint med en vass kniv.
  2. Blanda marinaden i en tjock plastpåse trädd över en skål.
  3. Tillsätt köttet och blanda noga så att bitarna täcks av marinaden. Tryck ut luften ur påsen. Förslut väl och låt dra i minst 20 timmar.
  4. Se till att köttet är rumsvarmt när det ska tillagas. Platta ut det i påsen och lägg fram det i minst 20 minuter
  5. Skala och skiva löken tunt. Stek lökskivorna och köttet tillsammans i en gjutjärnspanna fett på hög värme tills bitarna är jämnt brynta och löken mjuk och söt - utan att vara bränd.

Bild för Anna Billing
2010-05-17
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing