Falafelkungens shawarma
Shawarma är en klassisk rätt från Mellanöstern, det här receptet kommer också från Falafelkungen i Lund. Hälften nötkött, hälften lamm i stark marinad. Räkna med 120-130 g per portion i pitabröd eller på tallrik med en varm tabbouletliknande sallad. Servera med marinerade morötter, hummus, salata matbucha och gurka i pitabröd eller på tallrik med en varm couscoussallad.
Shawarma som hos Falafelkungen
Receptmakare: Ilan Shofer/ Anna Billing
Portioner: 8
Tid: 30 minuter + 20 timmar
- 500 g lammstek
- 500 g ryggbiff
- 2 stora gula lökar
- Marinad:
- 1 1/2 dl neutral olja (ej olivolja)
- 3 klyftor vitlök
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk mald spiskummin
- 1 msk salt
- 2 röda chili, finhackade
- 2 tsk ättika 24%
- Strimla köttet mycket fint med en vass kniv.
- Blanda marinaden i en tjock plastpåse trädd över en skål.
- Tillsätt köttet och blanda noga så att bitarna täcks av marinaden. Tryck ut luften ur påsen. Förslut väl och låt dra i minst 20 timmar.
- Se till att köttet är rumsvarmt när det ska tillagas. Platta ut det i påsen och lägg fram det i minst 20 minuter
- Skala och skiva löken tunt. Stek lökskivorna och köttet tillsammans i en gjutjärnspanna fett på hög värme tills bitarna är jämnt brynta och löken mjuk och söt - utan att vara bränd.