Får i kål

George Orwell hade fel. Ångorna av kokt kål är inte nödvändigtvis doften av fattigdom utan lika gärna lukten av lycka. Och får i kål är det slutgiltiga beviset på att långkok inte behöver vara svårt. Allt du gör är att langa ner klabbet i en stor kastrull. Ja, just langa — lite huller om buller. Tillhör du de svagsinta som anser attt kålen ska ha stuns kan du istället slänga ner den efter en knapp timme eller så. Använder du späd kål är det ett bra knep att lägga köttet i botten av kastrullen och kålen ovanpå. Efter en dryg timme är det dags att vända runt och sen sjuda vidare. Sen får du tåla dig medan din bostad fylls av doften av kokt kål.


Portioner: 6
Tid: ca 2 timmar
Du behöver: 

1 kg lammlägg med ben och märg, sågade i bitar ca 5 x 5 cm
1/2 litet kålhuvud, slarvigt tärnat i bitar ca 3 x 3 cm
12 svarteppparkorn
2 stora lagerblad
1 tsk brunt senapsfrö
1 tsk salt
(2 tsk Touch of Taste kalvfond, kan uteslutas av purister)

Till servering:
Hackad dill eller persilja
Kokt potatis

Gör så här: 
  1. Släng ner allt sammans i en stor tjockbottnad kastrull. Pressa samman. Slå på vatten så att det halvtäcker (ca 5-8 dl).
  2. Låt puttra under lock 1 1/2 -2 timmar tills köttet är mört och kålen förtjusande slafsig. Slå på mer vatten om det behövs.
  3. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Strö över dill eller persilja allt efter läggning. Servera med potatis eller grovt bröd.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh