Färserad squash på provençalskt vis

Tänkte fortsätta rapportera om grönsaksodlingen här hemma. Det ihärdiga regnandet har fått tomaterna i växthuset att tjura  och vägra ändra färg, men i gengäld breder squashen och pumporna ut sig över hela trädgårdslandet. Bilden ovan är tagen på provençalska matmarknaden i Antibes för något år sedan och ända sedan dess har jag tänkt att jag vill odla rund sommarsquash som lämpar sig för fyllning. I år satte vi därför ekologiska fröer av sorten Tondo chiaro di Nizza och de ger en häftig avkastning. (För den som undrar om jag är sponsrad av Runåbergs fröer är svaret: nej. Däremot fick jag upp ögonen för de små fröhandlarnas kniviga situation i samband med frödirektivet och tycker därför att jag gott kan slå ett slag för ett arbete jag uppskattar.) Det är honblommorna på squashplantan som bildar fruktämnen. Efter att ha säkrat pollineringen med en pensel kan du knipsa av hanblommorna, fylla dem med något gott och fritera eller bara steka dem i olivolja och servera ovanpå en krämig squashsoppa med parmesan. Du kan givetvis äta upp honblommorna också om du tycker att du har tillräckligt med frukter. Tyvärr så mognade inte så många samtidigt att jag skulle kunna fylla dem portionsvis och samtidigt mätta hela familjen. Därför fick mina svälla ett tag till så att en squash skulle räcka till fyra portioner. Enligt det här receptet tillagas färsen inne i squashen som en inbakad jättefrikadell och smaken blir mild, lite som kålpudding. Vansinnigt vacker i genomskärning när man ser den persiljespräckliga färsen ligger inbäddad i det gröna fruktköttet. Det har jag dessvärre ingen bild på för de uppskurna klyftorna försvann i ett nafs innan jag hann hala fram kameran. För att fylla squashfrukter eller zucchini med rå färs är det en klar fördel om de är runda. Har du bara tillgång till stora squash kan det vara smartare att utnyttja formen till att göra "ubåtar", men det går utmärkt att baka utgröpta, stora tomater också. Allra vackrast blir sorten Cœur de bœuf som ni kan spana in hos Anna på Gourmetodling, har jag tur mognar några av mina innan säsongen är slut.

Färserad squash på provençalskt vis

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4

Tid: 2 timmar

Tillagningstiden skiljer rejält beroende på hur stor squashen är, små runda zucchini behöver bara cirka 50 minuter i ugnen för att färsen ska bli helt tillagad.

 • 1 stor rund squash (8 små)
 • 250 g fläskfärs
 • 50 g lufttorkad skinka eller korv som fuet
 • 3 skivor gammalt, vitt osötat bröd
 • 1 dl mjölk
 • 1/2 finhackad gul lök
 • 1 msk hackad slätpersilja
 • 2 tsk timjan
 • 1 nypa mald muskotnöt
 • 1 ägg
 • 1/2 dl olivolja
 • Salt och nymald svartpeppar
 1. Ställ in ugnen på 200 grader.
 2. Skär ett lock på squashen och gröp or kärnorna med en sked. Salta insidan och lockets undersida och ställ den urgröpta squashen upp och ned så att överflödig vätska kan rinna av (detsamma gör du med tomaterna så att de inte blir soggiga).
 3. Dela brödet och mjuka upp det i en skål med mjölk medan du hackar grönsakerna och skinkan/korven.
 4. Krama ur mjölken ur det uppblötta brödet och blanda med hacket, ägget och färsen till en smidig smet. Smaka av med muskot, salt och peppar.
 5. Fyll nu squashen till brädden med färsen, lägg på locket och placera hela härligheten i en ugnsfast form. Ringla duktigt med olivolja över squashen och baka den i mitten av ugnen i cirka en och en halv timme. Jag gillar när den fått lite färg.
 6. Skär squashen i klyftor med en vass kniv och servera med potatis, rött råris från Camargue eller en bulgursallad med tomater.

Bild för Anna Billing
2011-08-14
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing