Fastlagsbullar: 2011 års upplaga

I går sken vårsolen över fettisdagen och Internationella kvinnodagen och jag var värsta bullmamman som skjutsade in plåtar med kardemummadoftande vetebullar i ugnen på löpande band.

En sällsynt tilldragelse, bullbakandet. Jag har aldrig varit någon större bullentusiast och hemma bakade vi ofta, men sällan just bullar. Så de har tillkommit på senare år,  för det finns andra i det här huset som förknippar bullbak med livets högsta lycka och gärna vill ha fastlagsbullar på fettisdagen, kanelbullar på kanelbullens dag (de bakas av min man) och varma lussekatter framför tv-julkalendern när det är som mörkast i december.

Fastlagsbullar äter jag bara på fettisdagen, det räcker gott för mig. Alltså ligger jag klart under medelsvenskens konsumtion om fyra fastlagsbullar per år och konditorinäringen skulle föra en tynande tillvaro om den förlitade sig på personer som jag.

Men eftersom jag då inte har några familjerecept att luta mig mot så försöker jag förfina baket varje gång för att uppnå den för mig ultimata bullen. Den får inte vara för stor och inte alltför söt i degen. De senaste åren har jag bakat med fördeg och bortgörning efter Vetekattens modell och det receptet - med en del ändringar - har kommit att bli mitt favoritrecept.

Anna Sjögren övertygade mig om poängen med rumsvarmt smör och kall degvätska och sedan har jag, tvärtemot hemkunskapsråden, börjat pensla bullarna med uppvispat ägg först då jag tar ut dem ur ugnen för att få färgen jämnare i gräddningen. Recept till just fastlagsbullar innehåller ofta lite hjorthornssalt för att ge ett sprödare fluff, men det uteslöt jag eftersom jag passade på att göra storbak för infrysning och dessutom råkade bomma att köpa hem det.

Vad gäller fyllningen ser jag gärna inkråmet blandat med egengjord mandelmassa som kokat (just det) med kanel och skal från säsongsfavoriten pomerans. Grädden får gärna ha en skjuts av vanilj. Hetvägg serverar vi tyvärr inte ännu, den har inte en chans mot bakelserna här hemma, även om jag tycker det är gott.

Kvinnodagen firar vi inte heller, men vi hade en kort briefing vid köksbordet om skillnaden i lönenivåerna mellan män och kvinnor och om varför den här dagen tyvärr fortfarande måste existera även i Sverige. Skolbarnen fick runda ögon, och jag minns mina egna när jag upptäckte att jag visst inte var barn längre och att jag uppenbarligen tillhörde det förfördelade könet.

Har ni några fler bullknep ur gömmorna som ni vill tipsa om, bidra gärna i kommentarerna så ska jag överväga att lyfta in dem till 2012 års upplaga.

Fastlagsbullar 2011

Receptmakare: Anna Billing mfl

Portioner: 32 st vetebullar

Tid: 3 timmar, lite grovt räknat

 • Vetebrödsdeg:
  Fördeg:
 • 25 g jäst
 • 2,5 dl kall mjölk
 • 3 msk socker
 • 6 dl vetemjöl special
 • ev. 1/2 tsk hjorthornssalt i mjölet
 • Bortgörning:
 • 2 1/2 dl mjölk
 • 1 1/2 dl socker
 • 1 tsk hel, stött kardemumma
 • 200 g smör
 • 12 1/2 dl vetemjöl special
 • 1 ägg (eko-reko)
 • 1 ägg, uppvispat till pensling
 • Till servering: Vispgrädde, mandelmassa och florsocker
 1. Fördegen: Vispa först ner jästen i mjölken och tillsätt sedan socker och siktat mjöl. Berabeta degen i minst 15 minuter för hand eller 10 i maskin (som jag) tills den är riktigt jämn och smidig. Täck över degen med plastfolie och låt jäsa i en halvtimme.
 2. Bortgörningen: Tillsätt sedan resten av ingredienserna till degen. Kardemummakärnorna stötte jag med en del av sockret i en mortel, smöret tärnade jag fint.
 3. Knåda igen, en kvart för hand eller 10 minuter i maskin. Täck degen igen och låt den jäsa en timme.
 4. Dela degen fyra gånger, 4/8/16/32 och rulla till runda bullar. Se till att de är släta och snygga på ovansidan. Täck med plast och låt jäsa en halvtimma till innan du börjar baka av dem. Ställ in ugnen på 225 grader så länge.
 5. Baka bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter tills de luktar gräddade och har fått en fin färg. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna tunt så fort de lämnat ugnen. Låt svalna ordentligt på galler.
 6. Skär ett tunt lock, gröp ur inkråmet i bottnarna och blanda med mandelmassa och en slatt grädde.
 7. Vispa grädde, smaksatt med vaniljpulver och socker, och klicka/spritsa bottnarna. På med locken och sikta över florsocker. Mina barn föredrog chokladganache som fyllning i år, lite åt det danska fastlagsbullehållet.

Bild för Anna Billing
2011-03-09
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing