
Fisk med citrongräs och kokosmjölk
I vårt hem går den här rätten under namnet Lågpresterande fisken. Namnet syftar inte på själva rätten, som är utsökt, utan på den ringa arbetsinsats tillika talang som krävs för att laga den. Man sätter på ugnen och pluggar in matberedaren, hackar ett par citrongräs och river upp en burk kokosmjölk, och sedan är det middag. Det är väldigt gott. Till och med barnen äter med god aptit. Alla är glada. Berömmet haglar över kocken. Det hela är djupt misstänkt.
Fisk med citrongräs och kokosmjölk
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 4
Tid: 25 min
- ca 500 g hajmal (pangiasus)
- 3 citrongräs
- 1 lime
- 1 röd chilifrukt, mellanstark
- 2 späda purjolökar
- 2 broccolistjälkar (hel broccoli går också bra)
- 1 burk kokosmjölk
- Lägg fisken i botten på en ganska trång form.
- Skär bort en knapp centimeter från citrongräsets tjocka ände. Ser du den violetta cirkeln? Det i mitten är märgen, de omgivande hårda bladen skalar du bort. Hacka märgen fint.
- Hacka chilin och pressa limen.
- Täck fiskens ovansida med chili och citrongräs. Salta.
- Dra på matberedaren och låt den skiva purjo och broccolistjälkar ytterst fint. Placera grönsakerna på fisken, häll över pressad lime och hela burken kokosmjölk, sen in i ugnen på 200°C, ca 25 minuter. Servera med nudlar eller ris.
Kommentarer
Mmh, blev icke så bra...Ok, potential men inte denna gång.
ska nog se till att göra i lite större form (tog kanske 35 min. i ugn denna gång) samt krydda kokosmjölken med något, exempelvis lite salt fisksås. Smakerna flöt icke ihop riktigt, det var fisk, det var chile, det var grönsaker men alla var för sig.
Lotta, och alla andra intresserade som vill vara superkorrekta! Här är en länk till WWFs fiskguide, där de tar upp vilka fiskar man kan äta med gott samvete.
http://www.wwf.se/source.php/1121475/WWFs_FISKGUIDE.pdf
God firre det där!
Åhh! Jag är ett stort fan av både citrongräs och kokosmjölk, dethär låter som en hit faktiskt. Jag ska slänga mig på cykeln imorgon och komplettera min kyl med en chilifrukt, sen är jag igång!
Jag hittade färdighackat, fryst citrongräs och chili i en asiatisk butik, då blir det ju ännu mindre jobb! Det står visserligen citrongräss på förpackningen men jag tror nog att det ändå är citrongräs det är frågan om ;)
nej Anna. Citrongräss är Citrongäss, inget annat...
det vet jag från en pålitlig källa ;)
Annars låter detta gott, ska testa. Fast det blir nog blomkål istället för broccoli, mer i säsong nu.
Ah, släng dig i väggen dagens middag "Torsk med äggsås"! I kväll vågar jag mig på att vara modig, således skiftar jag hajmal mot torsk och låtsas att det regnar. Gott!
Låter gott, men jag skippar nog hajmalen och tar sej istället. Hajmal är nog den vidrigaste fisk jag kan tänka mig. Vet att många gillar den, men hos oss går den inte hem. Så jag passar på att slå ett slag för sejen, som jag tycker är en superbudgetfisk!
Verkar jättegott, men jag håller med Katja om hajmalen, vidrigaste fisken som finns! Och det är synd för den brukar vara väldigt billig..
Hajmal är ju superfint vardagskrubb! Och då ligger alltid smaklökarnas ribba betydligt lägre än när fredags- och lördagskvällen närmar sig...
Hajmal är en riktigt god fisk rätt tillagad. len, mjäll, lite söt smak. God att panera och steka, passar kanske inte så bra i klassiska gratänger.
Tål att överkokas utan att bli torr.
Samt - den är vegeterian! Dock kan man sätta frågetecken för hur den odlas, inte alltid odlingar är så bra för närmiljön. Under den gula kategorin på WWFs fiskelista, dvs tänk efter innan köp.
Lite kul recept med sill/strömming kanske? En grön och god fisk. ganska fet nu på hösten. Lite höga halter miljögifter men ändå bra om man inte äter den varje dag.
Vad säger hemmafrun?
Hemmafrun säger som det är – att hon är pinsamt dålig på sill och strömming. Jag skulle nog säga sej, lax eller gös som ett alternativ till hajmal som jag tycker är väldigt god.
TomasR,
Den jag åt smakade dy, hade en vidrig konsistens och framkallade kväljningar både hos mig och maken. Maken är ungefär den mest okräsna jag känner;)
Dessutom tycker jag det är bättre att äta tex sej som inte transporteras lika långt som hajmalen.
Katja: Fast ur energisynpunkt är sej värre än hajmal. Transporten av filén kostar mycket mindre än fisk som fångas med modern fiskeflotta. Konstigt men sant.
Katja, testa hajmal igen! Jag lovar, det är en god fisk.
Inte bara fiskeflottan drar förövrigt. Nu har jag ingen aning om var sej-filéerna filéas men ta den norska laxen. De styckbitar ni köper frysta kan mycket väl ha transporterat till Vietman och tillbaka. Ok, transport via båt är energisnål transport. Värre är väl som konsument att laxen redan är några månader gammal samt är dubbelfryst.
Nä, jag köper enbart färsk lax som jag fryser in. Den är så mycket godare än vilken fryst lax som helst.
Tips: In med fisken i frysen på en plåt. Glasera sedan den frysta med vatten/is några gånger och en håller sig mycket bättre!
Vad svårt det är med fisk. Vilka är det man kan köpa om man nu ska vara superkorrekt? Sill, makrill, lubb, flundra, vitling är vad jag kan på rak arm.
Hej.
Idag tänkte jag tippsa om detta recept och denna hemsidan på vår eftermiddagsshow på kanalen Din Gata 100,6.
tack för en inspirerande sida.
mvh.
// ehsan noroozi
Hej Ehsan! Vilken rar man du är. Tipsa på du.
Lubb och makrill är bara OK om den är fiskad med fullkornsbrödsagnad metkrok från blåmålade fregatter. Typ.
Nam nam! Mitt första tillagade blogg-recept med lyckat resultat på första försöket! Jag bytte ut broccolin mot squash pga tidsbrist och det fungerade fint det med.
Hej!
Nu har vi äntligen börjat med traditionen att varje vecka laga (minst) en av dina goda rätter.
Så idag fick min "hemma man" laga fisken och det var fantastisk gott. Längtar redan till lunchen imorgon då jag får njuta av resterna...
kram svägerskan
Vill bara säga: Du har den bästa matbloggen (jag läst någonsin) utan tvekan! Den är kreativ, rolig, inspirerande och läskande. Detta låter eventuellt lite lustigt men inte ett enda recept ligger i närheten av någon som helst illamåendekänsla. Allt är bara sådär härligt fräscht!
Anna
Men var är alla suktande och inspirerande bilder, hemmafrun?! Me miss them.
låter fantastiskt gott - ska provas!
Till tjejen ovan som tillsammans med maken fått dålig erfarenhet med hajmal som smakar dy. Det beror oftast på att den felhanterats på något sätt. Importörer, grossister, detaljister, restauranger... det måste ha hanterats rätt hela vägen. Jag känner igen det där såväl när långväga importerade fisk/skaldjur smakar dy. När fisken är upptinad så ska den inte lukta alltför mkt fisk, och inte heller dy. Då är den bra. Hoppas du vågar prova igen.
Ser så gott!!
Gjorde den på torsk, blev sådär tycker jag och frun min. Vi är inga fan av torsk dock så det kan ju ha med saken att göra (appropå fiskdebatten ovan, gös o aborre är enda rätta tycker jag).
Vill också påpeka att receptet saknar salt så missa inte att salta! :)
Bästa
/Tobias
hej och tack för god inspiration de gick hem hos mina barn som är kräsna och mjölk allergiska så super gott, mer recept med cocos mjölk önskas
kram jolina
PS får jag kopiera receptet om jag länkar till din blogg?
Självfallet. Tack!
nu så finns receptet på min blogg kopierat med ditt namn hoppas de va okej plus länk till din blogg och receptet
http://hemmafru.taffel.se/2008/10/20/fisk-med-citrongras-och-kokosmjolk/
kram jolina
Sidor