Förkylningsmat: Kompromisslös nudelsoppa med heta fläskfrikadeller

Min stackars man drabbades av digersnuva. Med tanke på hur han skämt bort mig medan jag hoppat omkring som en skadskjuten kråka insåg jag att det var dags att skämma bort tillbaka.  Så vad annars kan en kärleksfull fru göra än att koka nudelsoppa? Inte mycket. Jo, rota fram hemkokt buljong ur frysen förstås. Eftersom nudelsoppan blev ovanligt bra delar jag med mig av receptet.

Jag vet att det är många ingredienser och att en del är svåra att få tag på, men vill du som jag ha en riktigt bra balanserad asiatisk smak som verkligen får dig att drömma dig till Singapore, går det inte att kompromissa hur mycket som helst. Är du bekväm av dig kan du laga den här soppan istället.  Du kan också hoppa över moment och ingredienser i receptet nedan och ändå få en god soppa.

Varför jag envisas med krångliga recept? För att jag tycker att det är värt det. För att jag faktiskt tror att många av mina läsare tycker det också. Följer du receptet till punkt och pricka belönas du nämligen med en soppa som är godare än någon soppa du kan få på en asiatisk krog i Sverige, möjligen undantaget Asien på Ystadsgatan i Malmö. De flesta av ingredienserna håller sig länge i kyl och frys, det räcker med att pallra sig iväg till en asiatisk affär ett par gånger om året.

Sambal oelek kan inte ersätta sambal badjak rakt av, badjaken är baserad på rostad chili och rostad schalottenlök vilket ger en mycket fylligare smak. Oeleken har en rå smak som passar till andra ändamål.

Tyvärr blev det ingen bild, för middagen blev sen.  Till i kväll har min man beställt köttfärslimpa, så i kylen ligger ett rejält paket rådjursfärs och väntar. Fortsättning följer.

PS. Jag såg idag att några underbara människor nominerat mig och Malin till Kunskapspriset för vår blogg Matmolekyler. Eftersom jag är en skamlös människa tycker jag att ni ska göra det också.Idag är sista dagen. I synnerhet tycker jag att Malin är en fantastisk förebild för kvinnor som gör karriär inom naturvetenskap. Hittills dominerar männen stort både bland pristagarna och i juryerna. Så passa på att nominera några fler kvinnor!

Nudelsoppa med inspiration från Singapore och heta fläskfrikadeller

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 3

Tid: 30 minuter (+30 minuters blötläggning av räkor)

Den här sötsurstarka soppan är inspirerad av en rätt jag åt i Singapore. Om du har hemkokt buljong hemma blir soppan fullständigt sagolik. Men den blir god annars också. Sensationen är de starkt kryddade frikadellerna och smaken som sipprar ut från dem…

Jag råkade ha pyttesmå torkade räkor ( några millimeter långa, nästan vita och oskalade) hemma som inte behöver blötläggas utan bara fräses med ingefäran sista minuten. Köp en stor förpackning på Omi Food, Olofsgatan och förvara i frysen. De är vansinnigt goda att snabbsteka i olja och strö över asiatiska rätter och sallader. Du kan hoppa över de torkade räkorna helt och ersätta med 2 tsk fisksås, men det blir inte lika bisarrgott då. Om du får tag i chilipastan sambal trassi kan du också hoppa över räkorna helt för den innehåller redan torkade räkor.

Råkar du snubbla på en makrutlime (limebladsträdets frukt) använder du givetvis den istället för vanlig lime. Variera gärna soppan genom att tillsätta böngroddar eller fint strimlad späd vitkål samtidigt som zucchinin.

  • 3 portioner risnudlar
  • 4 skivor ingefära, ca 5 mm tjocka
  • 1 stängel citrongräs
  • 1 liten morot
  • 1/2 zucchini
  • 1 1/2 dl salladslök skuren i 5 cm bitar
  • 1 l god buljong, gärna hemkokt kyckling, biff eller tunga
  • 1 tsk finrivet limeskal (riv precis innan det tillsätts)
  • 1 tsk råsocker
  • 1 msk pressad lime
  • finhackad koriander efter smak
  • (1 msk finstrimlad vietnamesisk mynta)
  • Frikadelller:
  • 1 msk torkade räkor eller 2 msk torkade pytteräkor
  • 1/2 dl panko eller krossade skorpor
  • 1/2 dl mjölk
  • drygt 2 msk finhackad eller grovriven ingefära
  • 2 färska vitlöksklyftor
  • 2 msk neutral jordnötsolja eller rapsolja
  • 1-2 msk sambal badjak
  • 1 msk lagrat risvin eller sherry, helst oloroso
  • 1 msk ljus soja
  • 350 g fläskfärs, gärna skinkfärs
  1. Använder du grova sega torkade räkor? Blötlägg dem då i 1 dl kokande vatten minst 30 minuter. Krama ur och finhacka supersmått.
  2. Rör samman panko och mjölk i en rejäl bunke. Låt stå och dra.
  3. Koka risnudlarna nättkokta och skölj dem i kallt vatten.
  4. Skala och strimla moroten mycket fint. Strimla zucchinin något grövre.
  5. Skala och finhacka vitlöken. Fräs räkhack, vitlök och ingefära i oljan på låg värme i en liten tjockbottnad katrull tills det fått lite färg. Rör om ofta. (om du använder småräkor tillsätter du dem nu). Tillsätt sambal badjak och fräs ytterligare en minut under omrörning. Tillsätt sherry och soja och rör runt. Tippa upp kryddpastan i bunken med mjölk och panko och låt svalna någon minut.
  6. Arbeta samman färs och kryddpasta till en smidig smet. Om du är begiven på salt kan du tillsätta 1/2 tsk men jag tycker att de salta ingredienserna ger tillräcklig sälta. Tvätta och torka händerna (du behöver inte olja in dem eftersom färsen är så oljig). Trilla 18 små bollar och lägg på ett fat.
  7. Rosta den skivade ingefäran i botten av en soppkastrull tills den fått lite färg. Slå på buljong och koka upp. Skala av yttersta lagret på citrongräset. Skölj och krossa det med en mortelstöt eller baksidan av en kniv. Stängeln ska fortfarande hålla samman men avge sin ljuvliga arom. Lägg ner i den sjudande buljongen.
  8. Lägg ner bullarna ett par i taget och se till att buljongen sjuder lätt hela tiden. Lägg ner morotsbitarna. Låt sjuda försiktigt ca 7 minuter utan lock. Slå på lite mer vatten om det behövs.
  9. Lägg ner zucchinin och salladslöken och låt sjuda vidare ytterligare ca  3 minuter tills frikadellerna är färdiga rakt igenom. Lägg ner nudlarna. Smaka av med limeskal, råsocker, pressad lime.
  10. Servera med nyhackad koriander och kanske mynta.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh