Frasande gott: Salviasnacks

Mitt i den gångna veckans högtryck slog de vetet; rapsen och rågen gick för flera veckor sedan.
De stubbade åkrarna erbjuder helt nya promenadstråk med hundarna och jag gör nya upptäckter varje dag: Rådjur som smugit sig undan skördetröskorna och tagit skydd bland hasselbuskarna, en flock hjortar som myndigt står kvar tills man kommer riktigt nära och överallt, björnbärssnår.

Bara genom att andas in de mogna söta dofterna märker jag hur årstidsväxlingen ställer om smaklökarna och jag börjar längta efter kraftigare mat igen. Och som vanligt återupptäcker jag salvian.

Förutom carbonaran så är mitt favorit-salviarecept de här frasiga snacksen som min svåger lärde mig förra sommaren. Han slog lystna lovar runt vår salviabuske och berättade om hur han i Italien en gång blev bjuden på friterade salviablad med sardellmos emellan.

Det lät ju helt sanslöst gott en augustikväll till ett glas rödvin (eller två), så jag började klura lite på hur de bäst borde göras. Jag spetsade sardellmoset med citronzest och en gnutta citronsaft. Sedan provade jag att fritera bladen, några med äggvita och några med tempura. Båda alternativen blev goda, men jag föredrar nog de enklare med äggvita. Vill du ändå göra dem med tempura så har Johan ett fint recept här.

Salvia & sardelldubbletter

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 4 pers (16 st)

Tid: 20 min

  • 32 st salviablad modell större
  • 1 burk sardeller i olja (ca 50 g)
  • 1 ekologisk citron
  • 1 äggvita
  • Billig olja till fritering
  1. Riv det gula skalet, zesten, av citronen.
  2. Mixa zesten med sardellerna, oljan i asken och 1-2 tsk citronsaft till en slät röra.
  3. Lägg ihop de sköljda och torkade salviabladen två och två och bre en halv tesked av röran emellan. Överdriv inte mängden, röran är dryg och ger mycket smak.
  4. Värm olja i en tjockbottnad gryta på spisen. Använd termometer och kolla att temperaturen ligger mellan 165 och 180°C. Ha ett lock nära till hands.
  5. Doppa salviabladen i en skål med äggvita och lyft sedan ner dem i oljan. Fritera i knappt 2 minuter eller tills dess att ytan är gyllenbrun. Lyft upp dem med hjälp av en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera bums så att de riktigt smälter i munnen när du äter dem!

Bild för Anna Billing
2009-08-22
Av

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing