Frasande gott: Salviasnacks
Mitt i den gångna veckans högtryck slog de vetet; rapsen och rågen gick för flera veckor sedan.
De stubbade åkrarna erbjuder helt nya promenadstråk med hundarna och jag gör nya upptäckter varje dag: Rådjur som smugit sig undan skördetröskorna och tagit skydd bland hasselbuskarna, en flock hjortar som myndigt står kvar tills man kommer riktigt nära och överallt, björnbärssnår.
Bara genom att andas in de mogna söta dofterna märker jag hur årstidsväxlingen ställer om smaklökarna och jag börjar längta efter kraftigare mat igen. Och som vanligt återupptäcker jag salvian.
Förutom carbonaran så är mitt favorit-salviarecept de här frasiga snacksen som min svåger lärde mig förra sommaren. Han slog lystna lovar runt vår salviabuske och berättade om hur han i Italien en gång blev bjuden på friterade salviablad med sardellmos emellan.
Det lät ju helt sanslöst gott en augustikväll till ett glas rödvin (eller två), så jag började klura lite på hur de bäst borde göras. Jag spetsade sardellmoset med citronzest och en gnutta citronsaft. Sedan provade jag att fritera bladen, några med äggvita och några med tempura. Båda alternativen blev goda, men jag föredrar nog de enklare med äggvita. Vill du ändå göra dem med tempura så har Johan ett fint recept här.
Salvia & sardelldubbletter
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4 pers (16 st)
Tid: 20 min
- 32 st salviablad modell större
- 1 burk sardeller i olja (ca 50 g)
- 1 ekologisk citron
- 1 äggvita
- Billig olja till fritering
- Riv det gula skalet, zesten, av citronen.
- Mixa zesten med sardellerna, oljan i asken och 1-2 tsk citronsaft till en slät röra.
- Lägg ihop de sköljda och torkade salviabladen två och två och bre en halv tesked av röran emellan. Överdriv inte mängden, röran är dryg och ger mycket smak.
- Värm olja i en tjockbottnad gryta på spisen. Använd termometer och kolla att temperaturen ligger mellan 165 och 180°C. Ha ett lock nära till hands.
- Doppa salviabladen i en skål med äggvita och lyft sedan ner dem i oljan. Fritera i knappt 2 minuter eller tills dess att ytan är gyllenbrun. Lyft upp dem med hjälp av en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera bums så att de riktigt smälter i munnen när du äter dem!
Kommentarer
Salvia är så sjukt gott! Igår lagade jag den saltimbocca-variant som jag läst om taffel - med kyckling istället för kalv och vitt vin istället för marsala. Det blev mycket bra och lite somrigare än den vanliga. Mmmm, salvia...
Åh, det måste jag testa.
Den är verkligen superfin, den saltimboccan.
Rebecca: Ja, gör det! Men salta är de, så risken är väl att man dricker några klunkar extra ;-)
Jag dricker bara vatten för tillfället, så det ska inte vara nån fara.
Låter hur gott som helst! Frågan är bara när jag kan få fingarna ur, och pröva.
Vilket spännande och inspirerande recept. Hur snyggt som helst!
Jag bär med mig det till framtida bjudningar...
Jag älskar sardeller men har aldrig funderat på kombinationen sardeller salvia.
Vilket lockande recept! Måste testa.
Rebecca: Ja då är det lugnt!
Annika: Det går faktiskt ganska snabbt, ska korrigera tiden, 20 minuter räcker nog.
Hej Anna! Fortfarande problem med kommentarerna på bloggen tror jag men nu vet jag att WP jobbar på det. Ja Salvia, en härlig krydda. Ska testa receptet, verkar jättegott och nu har jag stor salvia som heter "Elephant Ear" ;-) Kram Anna
Anna: Tråkigt med tekniskt strul. Elephant Ear låter just... gigantisk. Jag har en stor officinalis samt en gulbrokig mildare liten. Den senare har fått stå på tillväxt i år medan jag strösslar med salviablad från den andra.
Sjukt gott recept! Testade i helgen med fantastiskt resultat :-)
Totto: Kul att höra att de motsvarade förväntningarna! Hade jag inte oroat mig för att överskrida maxgränsen för salviaintag hade jag tuggat i mig en omgång alldeles själv.
Sidor