Fräsch sallad med allting som är gott
receptmakare: Isobel Hadley-Kamptz
Portioner: 4
Tid: 25 minuter
Tyvärr finns inga exakta proportioner, se det här mer som en universalkur för att hålla salladens fråschör i schack. Skölj salladen noga före och slunga den torr i en salladsslunga eller klappa den torr.
- 1 huvud god krispig sallad, ex frisé eller ekblad, eller för all del en fin salladsblandning på påse..
- pilgrimsmusslor eller krabba eller hummer (efter säsong och humör)
kycklinglever
bacon i strimlor - svamp, ex skogschampignoner
- valnötter
- Eventuellt också:
- rödlök
- kronärtskockor
- brytbönor/skärbönor/sockerärter/sugar snaps
- Om du ska ha rödlök: skala och skiva och stek i olivolja på medellåg värme i panna i ca 20 minuter. Rör då och då. Höj sedan värmen lite och strö över en nypa socker. Slå eventuellt i en liten slatt balsamvinäger. Lägg åt sidan.
- Lägg upp salladen på ett stort fat. Stek baconet knaprigt. Lägg åt sidan, spara fettet. Stek svampen i smör, ha eventuellt i en finriven vitlöksklyfta mot slutet. Lägg åt sidan.
- Koka upp saltat vatten för kronärtskockor, om sådana används. Tiden varierar väldigt, men om de är små och färska testa efter 5 minuter, stora och mindre färska kan ta en halvtimme. Skala ner till bottnarna, dela bottnarna i fyra delar. Lägg åt sidan.
- Rosta valnötter i torr het panna. Lägg åt sidan. Koka upp saltat vatten till bönor om sådana används. Koka och testa efter bara någon minut. De ska vara fasta. Lägg åt sidan,
- Stek kycklinglever, delad i mindre bitar, i smör och olja på medelhög värme. När de fått fin yta, efter några minuter, kan man hälla på en slatt marsala eller annat vin. Konjak om man har en i köket. Låt koka in. Krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan.
- Montera nu salladen med tyngre ingredienser nedanför lättare. Vänd runt. Valnötterna på toppen.
- Hetta upp baconfettet tills det ryker. Lägg i pilgrimsmusslorna och stek max en minut per sida. Lägg oppepå salladen. Pressa citron i pannan och rör runt. Häll steksaften på salladen. Servera omedelbart.