Fräsch sallad med allting som är gott

receptmakare: Isobel Hadley-Kamptz

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

Tyvärr finns inga exakta proportioner, se det här mer som en universalkur för att hålla salladens fråschör i schack. Skölj salladen noga före och slunga den torr i en salladsslunga eller klappa den torr.

  • 1 huvud god krispig sallad, ex frisé eller ekblad, eller för all del en fin salladsblandning på påse..
  • pilgrimsmusslor eller krabba eller hummer (efter säsong och humör)
    kycklinglever
    bacon i strimlor
  • svamp, ex skogschampignoner
  • valnötter
  • Eventuellt också:
  • rödlök
  • kronärtskockor
  • brytbönor/skärbönor/sockerärter/sugar snaps
  1. Om du ska ha rödlök: skala och skiva och stek i olivolja på medellåg värme i panna i ca 20 minuter. Rör då och då. Höj sedan värmen lite och strö över en nypa socker. Slå eventuellt i en liten slatt balsamvinäger. Lägg åt sidan.
  2. Lägg upp salladen på ett stort fat. Stek baconet knaprigt. Lägg åt sidan, spara fettet. Stek svampen i smör, ha eventuellt i en finriven vitlöksklyfta mot slutet. Lägg åt sidan.
  3. Koka upp saltat vatten för kronärtskockor, om sådana används. Tiden varierar väldigt, men om de är små och färska testa efter 5 minuter, stora och mindre färska kan ta en halvtimme. Skala ner till bottnarna, dela bottnarna i fyra delar. Lägg åt sidan.
  4. Rosta valnötter i torr het panna. Lägg åt sidan. Koka upp saltat vatten till bönor om sådana används. Koka och testa efter bara någon minut. De ska vara fasta. Lägg åt sidan,
  5. Stek kycklinglever, delad i mindre bitar, i smör och olja på medelhög värme. När de fått fin yta, efter några minuter, kan man hälla på en slatt marsala eller annat vin. Konjak om man har en i köket. Låt koka in. Krydda med salt och peppar. Lägg åt sidan.
  6. Montera nu salladen med tyngre ingredienser nedanför lättare. Vänd runt. Valnötterna på toppen.
  7. Hetta upp baconfettet tills det ryker. Lägg i pilgrimsmusslorna och stek max en minut per sida. Lägg oppepå salladen. Pressa citron i pannan och rör runt. Häll steksaften på salladen. Servera omedelbart.

Bild för Isobel Hadley-Kamptz
2008-06-15
Av

Mer från Isobel Hadley-Kamptz


Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz