Frasig frityrsmet

Idealmjöl är behandlat för att inte klumpa sig, vilket gör det mycket lätt att röra ihop en frityrsmet utan klumpar och utan glutenbildning (som skulle göra smeten seg i stället för frasig).

Vi rekommenderar rapsolja (gärna Zetas, de billigare sorterna är ofta härskna) till fritering. Den optimala temperaturen beror lite på vad som friteras men för fisk eller grönsaker fungerar 170°C bra. Använd digital stektermometer! Kastrull eller djup stekpanna med teflon är optimal för fritering eftersom maten inte fastnar och man därför undan med mycket mindra olja.


Portioner: räcker till minst 1 kg fisk el
Tid: 5 minuter + 1 timme i kylen + själva frityren
Du behöver: 

1 33 cl flaska ljust öl med låg beska (Estrella, Corona, Pripps blå, mm)
150 g (3 dl) idealmjöl
1/2 msk salt

Gör så här: 
  1. Vispa ihop alla ingredienser i en skål.
  2. Låt smeten stå i kyl minst en timme innan den används.
  3. Doppa maten som ska friteras i smeten med en kökspincett och låt rinna av innan den förs ner i frityroljan.

Bild för Johan Swanljung

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung