Friterad prästost och hjortron

Använd en hög kastrull och se till att det finns ett lock till friteringskastrullen inom räckhåll. Om oljan tar eld eller kokar över, sätt på locket och dra den försiktigt av värmen med detsamma.


Portioner: 4
Du behöver: 

400 g prästost eller annan hårdost
3 ägg
2–3 dl mandelmjöl att panera i
1 1⁄2 liter neutral rapsolja till friteringen
1 knippa kruspersilja
4 citronklyftor
2 dl bär, t.ex. hjortron, körsbär eller björnbär

Gör så här: 

1.Skär osten i tolv små trekantsbitar. Vispa upp äggen. Häll upp mandelmjölet på en tallrik.

2. Panera ostbitarna noga genom att först doppa dem i ägg- smeten, sedan i mandelmjölet. Sedan en gång till i både ägg och mandelmjöl. De måste vara helt täckta med panering.

3. Värm oljan i en hög kastrull eller en fritös till 220 grader (prova genom att lägga ner en liten bit bröd, när den blir gyllene är temperaturen lagom; eller använd termometer). Fritera tre till fyra bitar ost i taget.

4. Ta upp dem med hålslev efter någon minut, när de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper eller handduk.

5. När alla ostbitarna är friterade lägger du i persiljan i oljan (se upp, det kan stänka till!). Låt persiljan fritera i cirka 20 sekunder.

6. Lägg upp ostbitarna och persiljan på ett varmt serveringsfat. Pressa citron över ostbitarna.Värm bären i en kastrull så att de blir varma och servera i en skål bredvid.

Bild för Jens Linder

Mer från Jens Linder


Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder
Bild för Jens Linder