Friterad tofu och sellerisallad med saltat ägg

Receptmakare: Lisa förare winbladh

Portioner: 2 som en liten rätt

Tid:20 minuter

Till den utmanande salladen med saltat ägg passar det fint med något så beskedligt som friterad tofu. Men salladen platsar också suveränt på asiatiskt kryddat griskött som t ex en långlagad karré. Eller asiatiska crabcakes. Eller ...

Sen är det ju det där med variationer. Vintertid slinker det ner ananas i salladen. På somaren är det bättre att laga rätten förstärkt med fint tärnade tomater. Egentligen har jag svårt med kombon kokt ägg och rå tomat/ananas men med de saltade äggen funkar det fint av någon lustig anledning. Det där svavliga äggen kan ha har liksom mildrats och förfinats tack vare ett par veckors insaltning. När du använder gurka kan du gott öka på mängden socker och pressad lime.

Du kan också ersätta sellerin helt med ångade gröna grönsaker som bokchoy, mangold eller spenat.

  • 1 pkt (200 g) friterad tofu
  • 2 dl neutral rapsolja till stekning
  • Sellerisallad:
  • 1 saltat ägg
  • 2 stjälkar selleri
  • 1/2 msk finhackad späd ingefära
  • 1 dl fintärnad ananas, gurka eller tomat
  • 2 små schalottenlökar, helst asiatiska
  • 1 röd thaichili, ca 5 cm
  • 2 tsk fisksås eller ljus soja
  • 1 nypa socker
  • 1 msk pressad lime
  • Till servering:

  • Färsk babyspenat
  • Plockade blad av asiatiska örter t ex shiso och koriander
  1. Sjud äggen i tio minuter. Lägg omedelbart i kallt vatten.
  2. Skölj och ansa sellerin. Strimla den tunt på snedden. Lägg i en skål. Skala och skiva shalottenlöken. Skala och finhacka ägget. Finhacka chilin med kärnor och allt. Tillsätt övriga ingredienser.
  3. Hetta upp oljan i en teflonpanna tills den är riktigt het. Stek tofun någon minut på varje sida så att den puffar upp och blir gyllenknaprig.
  4. Servera tofun på en bäd av gröna blad och toppa med sellerisalladen.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh