Friterade kokosmusslor med ananas- och habanerosalsa

Jag är svårt förtjust i blåmusslor och att kombinera dem med mina andra matintressen som drar mot stark mat och friterat kan ju bara inte bli dåligt. Det blir en utmärkt liten förrätt eller kanske något ni mumsar på när barnen lagt sig. Tequila passar bra till, gärna många, och öl så klart. Även många öl, men det är på något sätt självklart.

En liten hemlis är att man mycket väl kan använda både frysta och konserverade musslor när man lagar det här, det blir ingen gigantisk skillnad, men självklart ska ni påstå att ni lagat det från färska. Kanske kan ni dra en vals om att ni odlar musslorna själva också, det är bara samvete och fantasi som sätter gränser för hur mycket ni kan ljuga om maten.

En stor del av inspirationen till receptet kommer härifrån.


Portioner: 2
Tid: 30 minuter
Du behöver: 

Musslorna

1 nät blåmusslor
3 dl vitt vin
1 tsk salt
1 tsk timjan
0,5 dl vetemjöl (jag kör med glutenfritt mjöl i vanlig ordning)
1 ägg
0,5 dl riven kokos
5 dl olja att fritera i

Ananas- och habanerosalsa

1 färsk ananas, skalad och tärnad grovt
1 silverlök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5 habanero, urkärnad
saft från en lime
en liten skvätt fisksås
2 msk socker
salt och svartpeppar

Gör så här: 

Börja med salsan. Jag körde den halva habaneron hårt i en torr grillpanna så den blev rejält sotad på ytan. Den blir lite mildare av det men också sotig i smaken, vilket är gott.

Blanda habaneron med övriga ingredienser och mixa ordentligt. Blir det för tjocks så kan du späda med lite vatten. Smaka av med salt och svartpeppar. Vill du ha den tuffare i styrka så drar du bara i mer habanero.

Koka musslorna i vin, timjan och lite salt. Släng musslorna som inte öppnar sig och låt resten svalna lite. Peta ut musslorna ur skalen.

Om man vill göra det här riktigt snyggt så kan man trä upp musslorna på större tandpetare, tre-fyra stycken på varje. Jag sket i det och det blev rätt bra ändå.

Dubbelpanera musslorna i mjöl, ägg (lätt vispat) och riven kokos. Man kan gott salta lite i mjölet också. Peta isär musslorna lite under paneringen så det inte bara blir en enda stor klump.

Fritera på 180°C tills musslorna får fin färg. Det ska gå rätt så fort. Jag sket i att använda fritös eftersom det går åt så mycket olja i den och det här ändå var rätt lite grejer som skulle friteras. Det är inte heller dödskritiskt med välstyrd temperatur.

Servera åbäkigt på någon jävla bräda, eller ät som vanligt folk på tallrik.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson