Friterade veganska thaibollar

Det här receptet har sitt ursprung ur ett av mina absoluta favoritrecept - Thailändska fläskfärsbullar. Jag har länge tänkt laborera med att göra den rätten vegetarisk och i mellandagarna testade jag ett stort antal varianter för att få till det. Det luriga med veganska bollar och biffar är konsistensen eller egentligen optimeringen av textur och hållfasthet. Här är resultatet. 

Är ni inte superpetiga med att det ska vara veganskt så kan ni ersätta kombinationen miso/chili-bönpasta med asiatisk fisksås. För mig blev det lite viktigt att få det helt veganskt den här gången.

Överlag så är det ett hett tips att ersätta fisksås med 50:50 miso och chili-bönpasta. Det smakar inte lika men är en fullgod ersättning till umamin i fisksåsen, den veganska matens akilleshäl.

En viktig sak med rätten är nog att använda fritös vid friteringen. Fritösen är skitsnabb på att justera upp temperaturen snabbt hos oljan när maten läggs ner. Friterar ni i gryta så se till att verkligen ta jättelite i taget. Om bollarna bara ramlar isär så är det inte mitt fel, då har ni friterat på för låg temperatur.

Till bollarna gör jag Lisas (Peter Gordons) fantastiska sweet-chilisås. Även här kan man ersätta fisksåsen med miso och chili-bönpasta.

Jag tänkte babbla mer om veganska bullar och biffar i morgon så stay tuned.


Portioner: 6
Tid: 1 timma
Du behöver: 

125 g torkade risnudlar
2 citrongrässtjälkar, skalade (yttersta lagret bort) och finhackade
1 röd chili av något slag, hackad (jag körde spansk peppar)
1 grön chili av något slag, hackad (jag körde jalapeno)
3 msk finhackad färsk ingefära
1 msk miso
1 msk kinesisk chili-bönpasta (gärna rostad i lite olja)
2 msk ljus soja (jag tycker den ljusa kinesiska är godare än den japanska)
3 salladslökar, fint skurna
0,5 kruka färsk koriander, hackad (ta med stjälkarna också)
4 limeblad, hackade (jag använder torkade som jag mortlar sönder och hackar så gott det går. Tar också bort bladnerven i mitten. Skippa INTE limeblad)
1 tsk sesamolja
2 burkar kikärtor
0,5 dl rismjöl
olja till fritering
1 tsk salt

Gör så här: 

Börja med att koka risnudlarna enligt instruktionerna på förpackningen (ofta 6 minuters koktid). Låt svalna lite. Skär sedan risnudlarna i ungefär 5 cm långa bitar. Du ska alltså inte stå och mäta enskilda nudlar utan hacka hela högen så det blir ungefär 5 cm långa bitar.

Häll av lagen från kikärtorna och lägg dem i en bunke. Krama nu sönder ärtorna med händerna. Det ska inte vara en jämn deg utan en lite klumpig mos snarare. Omöjligt att beskriva hur mycket du ska krama men jag tror inte det är så petigt. Blanda sedan ner rismjölet, nudlar, citrongräs, chili, ingefära, miso, chii-bönpasta, soja, salladslök, limeblad, koriander, salt och sesamolja ordentligt.

Det känns omöjligt att få ihop det till en början och du kommer tro att du har för mycket nudlar, men det går verkligen jättebra till slut.

Gör bullar med en diameter på runt 2-3 cm. Vi är ute efter mycket yta här. Vila sedan bollarna i ungefär 30 minuter i kylen.

Hetta upp fritösen till 180°C och fritera sedan några bollar i taget tills de har fin yta. Håller de inte ihop så är det dessvärre ditt fel, du har troligen skippat rådet att använda fritös som jag skrev i ingressen.

Servera bollarna med lite strimlad pak choy, rostade sesamfrön och sweet-chilisås

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson