Fyllig kall tomatsås till grillat
receptmakare: lisa förare winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
Har du fått tomatsås från pastakvällen över? Gör en underbar kall sås och servera till kalla köttrester eller dippa råa grönsaker i. Att blanda ner olja i kalla filsåser ger en rundare smak och bättre fettsammansättning.
- 1 dl valnötskärnor
- 1/2 dl god olivolja
- 1 dl överbliven tomatsås + 1 tsk parikapulver eller ajvar
- 3 dl gräddfil
- 1 tsk sambal oelek
- 1 liten klyfta vitlök
- fint skuren gräslök och dragon
- salt, nymald svartpeppar
- Hacka valnötterna grovt. hett upp dem i en liten tjockbottnad kastrull med oljan tills nötterna är gyllene. Tippa raskt upp på ett litet fat. Låt svalna.
- Rör samman nötter, tomatsås, gräddfil och valnötter. Pressa ner vitlöksklyftan och rör ner finhackade örter. Smaka av med salt och svartpeppar.