Gåsbuljong

All den smak som sitter i en gås i flytande form. Du kommer till och med vilja ha den på frukostpannkakorna, jag lovar. Och dessutom en massa gåsfett, only for you. Att steka potatis i, att rulla sig i, att baka frasiga pajer på eller helt enkelt att smörja in ansiktet i och leka inuit. Fantasin är den enda begränsningen.


Portioner: En rejäl sats
Tid: 5 timmar
Du behöver: 

1 renskuret rått gåsskrov
1 gåshals (följer med i gåspåsen)
2 stora morötter
1 palsternacka
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
5 enbär
2 lagerblad¨
1 kryddnejlika
10 svartpepparkorn
vatten
(ev några deciliter vitt vin)
salt

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 25o grader. Ta fram din största kniv, eller ännu hellre en helt vanlig yxa, för gåsen tarvar rejäla grejer.
  2. Hacka upp gåsen i 5 X 5 cm stora bitar, eller däromkring. Lägg på en plåt - det gör ingenting om de ligger omlott. Skjuts in i ugnen! Rör om då och då och fortsätt tills bitarna är rejält brynta.
  3. Under tiden skalar du och skivar morot och palsternacka slarvigt. Lökarna klyftas och vitlöksklyftorna smashas med bredsidan av en kniv eller något annat tugnt och tåligt.
  4. Ta fram din största kastrull och fräs grönsakerna långsamt i lite gåsflott i 2o minuter eller tills gåsskrovet blivit brynt (se punkt 2).
  5. Dumpa gåsskrovsbitarna i kastrullen tillsammans med alla kryddor utom salt. Fyll på med vatten så det täcker och koka upp. Låt sjuda så länge som du orkar. 5 timmar blir bra. Fyll på med vatten allt efter som. En liten skvätt riesling eller annat vitt vin i gör ingen ledsen, men är absolut inte nödvändigt.
  6. Ta fram en stor bunke och ett durkslag. Sila bort gåsbitar och grönsaker. Pressa lätt för att få ut så mycket vätska som möjligt och ställ buljongen i kylen. (Resten slänger du).
  7. När buljongen stelnat skrapar du bort fettet som lagt sig i ett tjockt lager på ytan. Spara till stekt potatis och andra feta excesser.
  8. Frys in buljongen som den är eller sjud ihop den till en tredjedel för världens finaste gåsfond.

Bild för Margit Richert
2010-11-20
Av

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
2015-06-07
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
2013-11-05