Glad påsk: Taramosalata
Jag hann visst med ett inlägg till innan påsk - men det blir ett kort ett. Förra veckan köpte jag en klick tarama från en grekisk restaurang i stan och därför gjorde jag en taramosalata till ikväll. Taramosalatan finns på de flesta grekiska menyer och äts speciellt på Askmåndagen Kathari Deftera tidigt på våren då fastan inleds. Men eftersom jag är föga ortodoxt lagd passade den utmärkt till påskbordet och en perfekt meze att doppa krispiga grönsaker i eller klicka på ägg. Röran i sig görs på gammalt vitt bröd som mixas med olivolja, några skedar taramo och smakas av med citron. Dillen är mitt eget påfund, men den passade riktigt bra till.
Tarama ska helst vara karprom, men torskrom har blivit allt vanligare och den jag använde här. Det går att experimentera med annan fiskrom eller god kaviar också, om man vill.
Det roligaste med påskmaten är att traditionerna skiftar mer än vid jul. Vissa äter lammracks, andra kyckling eller lax. Eller så struntar man i traditionerna och skapar nytt. Precis som Gitto och Annika har jag varit sugen på kanin ett tag så det har jag beställt hem till påsk. Den ligger just nu och marineras i rödvin och kommer att hamna på bordet i morgon kväll i ett försök att återskapa den goda stifadon med lök och kanel vi goffade i oss på tavernan Asteria på Amorgos. Jag får nog anledning att återkomma till den ...
Glad påsk!
Taramosalata
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4
Tid: Blötläggning + 10 minuter
Taramosalata görs på gammalt vitt bröd som blötläggs. Ju hårdare skorpa, desto längre tid. Har du kantfritt bröd går det på 20 minuter.
- 100 g vitt, gammalt bröd
- 1 dl olivolja (god sort)
- 1-1/2 msk tarama
- 1 skvätt citron
- 1 msk finhackad rödlök
- Finskuren dill
- Extra olivolja
- Skär brödet i bitar och blötlägg i kallt vatten tills det är helt mjukt, ca 10-20 minuter.
- Krama ur vattnet ur brödet ordentligt och mixa slätt med stavmixer.
- Tillsätt olivoljan i en fin stråle under mixningen och blanda ned taraman. Tänk på att taramans smak utvecklas om den får stå och dra en stund i röran, så överdosera inte. Smaka av med citronsaft, blanda ner lökhacket, rita en virvel med en gaffel och ringla över extra olivolja.
- Servera med finklippt dill till bröd, grönsaker eller på ägghalvor.
Kommentarer
Tips önskas
Hur hitta orökt fiskrom för egen tillagning?
Hm, det vet jag inte på rak arm - men jag ska göra mitt bästa för att ta reda på det. Ni andra i tråden - tipsa Örjan om ni kan!
Har bara ätit men har aldrig ens varit nära att laga själv. Här i krokarna kanske man får testa med abborrerom:))
Karin: Det är nästan otroligt att gammalt bröd och olivolja kan bli en sådan krämig dipsås (absolut laktosfri också, minsann). Taraman är saltad, så experimentera du bara med de firrar du har tillgång till! Här är en lathund: http://www.svenskfisk.se/media/38825/tillagningsguiden_7.pdf
Hade helt glömt bort denna dip, brukar beställa in på restaurang men har inte ens kommit på tanken att göra den sjlv. :)
Åh så mumsigt! Chokladfantast? Titta in min blogg! :)
Sara Louise: Nja det vet jag inte om jag vill kalla mig, men jag kan titta in ändå ;)
Skoj att se att taraman kom till nytta i påsk
Absolut, Tony! Roligt att du hittade hit.
Sidor