Glödhet jamaicansk kycklinggryta

Dagens gryta är väldigt lättlagad, men den tar lite tid om man vill göra den extragod. Men oroas icke, den sköter sig själv mest hela tiden. Det är egentligen en väldigt mustig gryta som säkert skulle kunna förknippas med höst, men jag tycker att det blir synnerligen somrigt om man drar i lite extra chili i den och dessutom serverar med en fruktig sallad. Faktum är att jag är förbaskat nöjd med det här receptet, nästan oklädsamt nöjd.

Jag körde med två habaneros men skriver en i receptet. Två blev rätt så starkt men det är också väligt beroende av hur länge grytan kokar. Min var dödsstark den första timman men efter några timmar mognade styrkan lite. Känn dig för och tänk på att det är bättre att göra lite mildare första gången och sedan brassa på mer nästa gång.

För övrigt är nog det här första gången jag använder rena kycklingbröst på säkert fyra år. Jag föredrar nästan jämt att köpa en stor ekologisk kyckling och på ett eller annat sätt laga den hel. Men men... ibland går Fantomen ut ur djungeln och rör sig i staden som en vanlig människa.


Portioner: 8-10
Tid: minst 2 timmar
Du behöver: 

Jamaicansk kycklinggryta

0,5 dl neutral olja
4 stora gula lökar, skalade och klyftade
3 stora morötter, grovt slantade
1 habanerochili, urkärnad och finhackad
2 burkar krossade tomater
5 dl kraftig kycklingbuljong
1 dl rökig barbecuesås
0,5 dl japansk soja
2 msk råsocker eller annat socker
1 msk vitlökspulver
1 msk nymortlad kryddpeppar
1 tsk torkad timjan
1 msk hot sauce av något slag
1 kg kycklingbröst
1 dl olja för stekning av kycklingen
salt och peppar

Övrigt

Sallad på isbergssallat, tomater, ananas, olivolja, salt och peppar
neutrala chips
lite vattenutspädd creme fraiche

Gör så här: 

Grytan kan du göra på ungefär en timma om du vill men den vinner på att stå och puttra hela dagen under lock. Dock ska du absolut inte låta kycklingen koka med så länge, då pajar den totalt. 1,5-2 timmar räcker för kyckling.

Börja med att hetta upp 0,5 dl olja i en ordentligt tilltagen gryta. Fräs sedan lökklyftor, morotsslantar och chili i oljan tills löken blir lite brynt i kanterna. Tillsätt sedan krossade tomater, kycklingbuljong, barbecuesås, soja, socker, vitlökspulver, kryddpeppar, timjan och hot sauce. Koka upp och låt sedan stå och puttra under lock så länge du har tålamod med det, men minst en timma. Min stod och puttrade i fem timmar och under den tiden utvecklade sig smaken väldigt mycket.

Salta och peppra kycklingbrösten och stek dem sedan i rejält mycket olja i en stekpanna. Jag steker knallhett så att det verkligen blir fin yta på kycklingen. Bry dig inte om att de ska bli genomstekta, det fixas i grytan sen.

Lägg sedan ner de stekta kycklingbrösten i grytan och låt stå och puttra i ungefär 1,5 timma. Ta sedan upp kycklingbrösten och låt dem svalna något. Dra loss lagom tuggor från kycklingen med två gafflar, vi ska inte dra sönder helt utan bara fixa fina bitar. Lägg sedan tillbaka bitarna i grytan och låt puttra 10-15 minuter till.

Smaka av grytan med salt, peppar och eventuellt lite socker.

Servera med ananassallad och chips. Ringla lite utspädd creme fraiche över. Det är suveränt gott med veteöl till den här maten.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson