Gnocchi med potatis

Receptmakare: Johanna Westman

Portioner: 4 stora

Tid: 50 minuter

Gnocchi är lite pillgöra men kul att laga med ungarna.
Johanna blandar dem gärna med sina små italienska köttbullar i tomatsås.

  • 1 kilo mjölig potatis (inte färsk potatis!)
  • 1 tsk salt till kokningen
  • 1 ägg
  • 4 – 5 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • lite riven muskot om du vill
  • Till servering:
  • Brynt smör eller tomatsås
  • Goda grönsaker
  1. Skala potatisen. Dela potatisarna i hälften om de är stora.
  2. Lägg potatisarna i en kastrull och fyll på med vatten så potatisarna blir helt täckta.
  3. Lägg i en tesked salt och låt potatisarna koka i cirka 15 minuter eller tills potatisarna känns mjuka rakt igenom. Häll av vattnet och låt potatisarna svalna.
  4. Pressa potatisen med potatispress ner i en stor bunke. Lägg i salt, muskotnöt och ägg och knåda in ägget med ganska snabba tag. Häll i 3 - 4 deciliter mjöl och knåda ihop tills du får en fast deg som inte klibbar fast i händerna. Ta mer mjöl om det behövs.
  5. Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle som är tjock som en vanlig varmkorv ungefär. Dela den i 1 1/2 centimeter långa bitar och lägg över bitarna på en lätt mjölad bricka. Tryck gärna till dem
  6. På ena sidan med en gaffel för rätta gnocchi- looken.
  7. Sätt på en pastakastrull med cirka 4 liter vatten och låt vattnet koka upp. Lägg i 2 matskedar salt och fös försiktigt ner gnocchikuddarna i vattnet med en stekspade eller träsked.
  8. Låt gnocchin koka i ungefär två – tre minuter eller tills de flyter upp till ytan.
  9. Ta upp gnocchikuddarna med en hålslev eller en pastaslev och lägg över dem i en uppläggningsskål.

Mer från Johanna Westman