Gnocchi med provensalsk sås och valnötsströssel

Ja, bilden är ful. Fruktansvärt ful. Men jag var hungrig och gnocchin doftade så underbart att jag inte mäktade med att leta fram finkameran. Visst vill ni ha receptet ändå? Färdigköpt potatis-gnocchi är förvånansvärt gott, även om den naturligtvis inte klår den hemgjorda som har en ljuv potatissmak och molnigare konsisstens. Här får köpe-gnocchi gona i en ursäktande mustig tomatsås. Passa gärna på att fräsa dubbel sats grönsaker, ta sen undan hälften och använd till en god linspastej. När man lagar veganskt får man lära sig att jaga must konstant.

Valnötsströsslet med umamirika jästflingor är apgott så länge du inte försöker inbilla dig eller någon annan att det är vegansk parmesan. (Förlåt att jag ens nämnde det.) Om du vill kan du mortla med en liten bit vitlök. Jästflingor hittar du på hälsokosten eller nätbutiker, de har en sötaktig och mycket fyllig smak. Många tycker att de kan ersätta ost, men det är orättvist mot både osten och jästflingorna. 


Portioner: 3
Tid: 50 minuter (går att snabba på)
Du behöver: 

1 paket färsk gnocchi, potatispluttar
2 stjälkar selleri
1 stor morot, skalad om det behövs
1/2 litet stånd fänkål eller 1/2 tsk fänkålsfrön
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
1/2 tsk torkad rosmarin, eller 8 cm kvist
lite salvia, kyndel eller annan trevlig örtkrydda
3/4 dl skivade kalamataoliver
3/4 dl vitt vin eller 2 msk finosherry
1 burk hela tomater, gärna Saltå Kvarn eller Muttis ekologiska
1 nypa torkad mynta eller oregano
salt, svartpeppar

Valnötsströssel:
12 valnötshalvor
2 rågade msk jästflingor
lite herbamare

Till servering:
marinerade linser

Gör så här: 
  1. Finhacka selleri, morot och fänkål. Halvera löken på längden, skala och finhacka. Lägg i en vid kastrull eller traktörpanna med oljan. Salta lätt, då kollapsar grönsakerna snabbare. Stek på ganska låg värme tills allt är mjukt, minst 1o minuter. Fuska inte med det här momentet. Det är nu du bygger smak. 
  2. Skala och skiva vitlöken. Mortla till grovt mos med en nypa salt. Vänd ner i grönsakerna med rosmarin och andra örtkryddor och fräs vidare 5 minuter. Vänd ner kalamataoliver och stek vidare en minut. Slå på vin och låt puttra in någon minut.
  3. Öppna tomatburken och klipp sönder tomaterna i burken, kanska grovt. Slå tomaterna i grytan och låt puttra 20-40 minuter utan lock. Fyll på med vatten lite då och då när det ser torrt ut.
  4. Mortla valnötter och jästflingor till grovt pulver. Smaka av med Herbamare.
  5. Koka gnocchin enligt anvisningar på förpackningen. Låt rinna av i durkslag. Vänd ner gnocchin i tomatsåsen och vänd runt försiktigt. Smaka av med mynta, salt och nymald svartpeppar. 

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh