Gött mos med transparent blanche

I veckan bjöd en granne i byn mig att komma och plocka så mycket äpplen jag kunde ta. Ingen blev gladare än jag, för trots att vi planterat fem äppelträd har de inte hunnit växa till sig så pass mycket att det blir någon skörd att tala om. Grannens trädgård är full av knotiga äppelträd med mycket frukt och de som jag erbjöds var den tidigaste sorten: transparent blanche. Jag hade kastat mig över de första i affären redan i slutet av juli, men den entusiasmen var jag visst ensam om här i huset; barnen dissade dem omedelbart som "sura". På sätt och vis har de ju rätt, transparent blanche är både lättstötta och fina i kanten och säljs därför inte när de är som genomskinligast och sötast, utan är ofta hårda och gröna i butikerna. Då innehåller de i gengäld mer pektin som ger ett fastare äppelmos. Använder man fullmogna transparent blanche till mos, som jag gjorde, kan man med fördel välja syltsocker med tillsatt pektin för att moset inte ska bli alltför rinnigt. Mos är himla tacksamt att göra även för den som normalt inte står vid syltgrytan. Jag skär bara äpplena  i stora bitar och passerar sedan allt genom en sil i efterhand. Bara en liten skvätt vatten tar jag, så att äpplena inte bränner fast i botten. Vaniljstång i är extra gott till ett så ljust äpple som transparent blanche. Den låter jag koka med osnittad i grovkoket för att sedan dela och skrapa ur efter passeringen så att inte de små vaniljfröna ska rymma på vägen. Simsalabim så blev den sju liter mos till gröten  (speciellt bra till cykelbitne maken så att han inte försvinner alldeles) och burkar att ge bort i present. Jag hade visst inte lediga glasburkar till allt utan frös in en del i yoghurtburkar. Det är också ett bra tips om du vill minska sockermängden ytterligare. Och den här gången var det heller inga problem att skicka med transparent blanche i skolväskorna.

Äppelmos med transparent blanche & vanilj

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: Cirka 1 liter

Tid: 30 minuter

Det finns hur många äppelmosrecept som helst. Många är proppade med natriumbensoat för hållbarhet och askorbinsyra för att moset inte ska mörkna. Jag har inga problem med mosets färg och hållbarheten påverkar du genom att använda absolut rena, steriliserade burkar, fylla dem väl och låta dem svalna upp och ned. Jag frös även in en hel del mos på grund av burkbrist. Öppnad burk förvaras i kyl.

  • 1 kg transparent blanche (eller annat syrligt äpple)
  • 3 msk vatten
  • 2 dl strösocker (alt syltsocker)
  • 1/2 vaniljstång (gärna tahitivanilj till frukt)
  1. Skölj äpplena, ta bort skaften och skär dem i fyra delar. Arbeta lite kvickt så att äpplena inte hinner bli alltför bruna. Du kan lägga dem i vatten med lite pressad citron om du har mycket äpplen att dela.
  2. Koka med vatten tills äppelbitarna mjuknar och faller sönder. Hjälp det på traven med träslev. Vaniljstången kan oöppnad hänga med redan här om du kokar på 2 kg eller mer.
  3. Passera moset genom sil, durkslag eller potatispress tillbaka i grytan. Tillsätt socker och snitta vaniljen. Koka ihop moset på medeltemperatur och häll upp på rena burkar. Fyll noga, ända upp och ställ burken med lock att svalna upp och ned. Då bildas vakuum som skyddar moset och ökar hållbarheten.

Ett litet tillägg om hållbarhet och vikten av hygien:

Sterilisering av burkar: Det är mycket viktigt att burkarna och locken är riktigt rena. Diska dem noggrant före användning och doppa dem sedan i kokande vatten, så minskar du risken för bakterietillväxt. Ett annat sätt är att ställa in dem i 100 graders ugnsvärme i cirka tio minuter. Även gummiringar till spännlock ska vara hela och kokas rena. Konservering med hermetisering: Om du vill förlänga hållbarheten på sylt och inläggningar utan att tillsätta konserveringsmedel kan också hermetisera dem. Koka upp vatten, placera de färdigfyllda burkarna i vattenbad i en ugn förvärmd till 80 grader. Låt dem stå i cirka 20 minuter och låt sedan svalna. Du kan också sänka ner burkarna i kokhett vatten. I de fall där du använt stötskadad fallfrukt till moset kan fruktens minskade kvalitet förkorta hållbarheten. Välj då att för säkerhets skull frysa detta mos - om du inte goffar i dig allt relativt fort. Direkt fula delar av äpplet ska alltid skäras bort.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10170","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-579","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"704","title":"__ppelmos_MG_8380","alt":"__ppelmos_MG_8380"}}]]

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing