Gräddig soppa på lubb
Receptmakare: Jens Linder
Portioner: 6
Tid: 25 minuter
Det här är en variant på en laksoppa jag skrev om i Gourmet. Grädden vänds ner för att soppan ska blir fluffig.
- 1 kg filé av lubb eller annan god fisk
- 12 rädisor
- 6 små schalottenlökar
- 1 msk koncentrerad hummerfond
- 1 tsk tomatpuré
- 1 dl grädde
- salt
- Buljong:
- 7 ½ dl fiskbuljong (vatten + buljongtärning)
- 1 gul lök, finhackad
- 1 morot, finskuren
- 1 lagerblad
- 1 stjärnanis
- 1 dillstjälk
- 5 korianderfrön
- 10 svartpepparkorn
- Till servering:
- Finskt eller ryskt rågbröd
- Börja med att koka upp buljongen. Tillsätt morot, lök och kryddor och låt sjuda under lock i 20 minuter. Sila och ställ åt sidan så länge. Det bör vara drygt.
- Skär filéerna i bitar på två centimeter. Skär rädisorna i halvor. Skär schalottenlökarna i klyftor. Vispa grädden.
- Koka upp spadet igen och vispa ner hummerfond och tomatpuré. Smaka av så att spadet är lagom salt. Tänk på att grädde och fisk minskar sältan.
- Lägg i grönsaker och låt sjuda i 5 minuter. Lägg i fisk och sjud på svag värme tills fisken är precis genomkokt ett par minuter.
- Fiska upp alla fiskbitar ur soppkoket och lägg upp fiskbitarna i fyra varma sopptallrikar. Vänd ner den vispade grädden i soppan. Låt soppan sjuda upp. Smaka av med salt. Häll upp soppan och servera på en gång.