Grillade blåmusslor med ört- och ingefärssalsa
Kött-tröttman har tagit över mig så om det blir grillväder till helgen ska jag göra de här mumsiga musslorna.
Det är förvånansvärt enkelt att grilla musslor och kräver egentligen bara en sak - ett lock på grillen. Musslorna blir en perfekt start på middagen, gärna serverade med lite rostat bröd och srirachamajonnäs. Man kan också servera dem som tillbehör till en grillad fisk tillsammans med en nudelsallad.
Tid: 30 minuter
1 kg blåmusslor
2 msk rostad lök
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
1 chilipepparfrukt
1 kruka färsk koriander
0,5 kruka thaibasilika
2 tsk fint riven ingefära
saften från 1 lime
3 msk mild olivolja eller en blandning med 1 msk sesamolja
Början med salsan. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Spar några korianderblad till garnering men hacka resten av koriandern och sötbasilikan fint. Blanda med löken, chili, ingefära och häll på lime och olja. Rensa musslorna och ta bort alla som är trasiga. Hit kan du förbereda. Lägg musslorna på en het grill och sätt på locket. Grilla ca 5 minuter tills de har öppnat sig. Släng de musslor som inte är öppna. Lägg upp resten på fat och häll över salsan. Toppa med rostad lök och garnera med koriander. Servera direkt.