Grön pastej på bondbönor och örter

Bondbönor. Himmelskt att äta. Helvetiskt att skala. I det här receptet behöver du faktiskt bara skala dem om de har tjockt, grovt skal. Visserligen är bondbönorna i säsong på hösten, men i frysdisken är det skördefest året om. Och om du ändå ska mixa dem funkar det riktigt fint med frysta. Jag använde en liten rund sort som finns på Picard och även i vissa Mellanösternaffärer. Picard har även skalade bondbönor.

Jag tycker om att kombinera bondbönor med älskliga örter som framhäver den gröna smaken. Kombinationen dill, mynta och libbsticka i proportionerna 3:1:1 är nog favoriten. Men även basilika och citrontimjan i proportionerna 5:1 är förtjusande. Och sen är det bara att prova sig fram med dragon, persilja, körvel etc tills du hittat en egen favorit. Eller så kan du välja att hålla den neutral och bara strö över de örter du får lust till i ögonblicket. Om du vill ha mer finstämd smak kan du ersätta vitlöken med gräslök, men då blir det renast smak om du skär den riktigt fint och rör ner den med olivoljan. 

Röran passar även bra att servera till en tomatsallad, kallskuret kött eller som tillbehör till ugnsbakad fisk. Smaksätter du den med dill och pepparrot står den sig fint till rökt fisk och kött. I kyl håller sig röran i ungefär tre dagar. Men den är ärligt talat rätt bedagad på den fjärde dagen. 


Portioner: till 10 stora mackor
Tid: 15 minuter
Du behöver: 

ca 300 g späda bondbönor, gärna frysta
ev 1-2 klyftor vitlök
2 dl grovskurna örter: dill, lite libbsticka, mynta, dragon
1 dl fin olivolja
Herbamare
ev 1 tsk ljus miso
salt

Gör så här: 

Koka upp 1/2 vatten med 1 tsk salt. Lägg ner bönorna och sjud i 5-7 minuter. Lägg ner ev vitlöksklyftorna (oskalade) den sista minuten. Längre koktid ger ännu mildare smak. Häll upp allt i durkslag och spola med kallt vatten. Skala vitlöksklyftan.

Mixa bönor och vitlök till grovt mos. Rör ner örterna. Mixa lite till. Mixa inte för länge, då förgås örternas fina arom. Om du vill ha en piggare vitlökssmak skalar, skivar och mortlar du en rå vitlöksklyfta och rör ner den nu.

Vänd ner oljan för hand. Mixar du ner den blir den lätt besk.

Smaka av med Herbamare eller annat örtsalt. Förvara i kyl..

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh