Grönsakssoppan som tömde kylen
Receptmakare: Johan Swanljung
Portioner: 8
Tid: 1 timme
Det här liknar mer en inventering än ett recept. Men mycket gott blev det, trots avsaknad av sidfläsk.
- 2 gula lökar, grovt hackade
- 2 morötter, tärnade
- 2 palsternackor, tärnade
- 2 små purjolökar, delade på tvären och sedan skivade
- 3 msk olivolja
- 1/8 huvud vitkål, strimlat
- 3 potatisar, tärnade
- några stora grönkålsblad, strimlade
- 1 burk körsbärstomater
- 2 msk tomatpuré på tub
- 2 liter vatten
- 2 dl torr vit vermouth
- 1 msk anis
- 3 lagerblad
- 1 msk chiliflingor (anpassa efter chilins styrka)
- salt
- ev grönsaksbuljong
- Fräs lök, rotfrukter inkl potatis och anis i lite olja i en stor gryta försiktigt i 15-20 minuter. Rör om då och då, men låt det gärna ta färg.. Tillsätt vitkål och chiliflingor de sista fem minuterna.
- Tillsätt tomater, vatten (gärna förkokat i vattenkokare för att spara tid), vermouth och lagerblad. Sjud under lock tills rotfrukterna är mjuka.
- Krydda med tomatpuré och salt. Du kan även använda lite grönsaksbuljong om du har någon bra.
- Lägg grönkål i grytan och låt sjuda i ytterligare 10 minuter. Justera sältan om det behövs.