Grönsakssoppan som tömde kylen

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 8

Tid: 1 timme

Det här liknar mer en inventering än ett recept. Men mycket gott blev det, trots avsaknad av sidfläsk.

  • 2 gula lökar, grovt hackade
  • 2 morötter, tärnade
  • 2 palsternackor, tärnade
  • 2 små purjolökar, delade på tvären och sedan skivade
  • 3 msk olivolja
  • 1/8 huvud vitkål, strimlat
  • 3 potatisar, tärnade
  • några stora grönkålsblad, strimlade
  • 1 burk körsbärstomater
  • 2 msk tomatpuré på tub
  • 2 liter vatten
  • 2 dl torr vit vermouth
  • 1 msk anis
  • 3 lagerblad
  • 1 msk chiliflingor (anpassa efter chilins styrka)
  • salt
  • ev grönsaksbuljong
  1. Fräs lök, rotfrukter inkl potatis och anis i lite olja i en stor gryta försiktigt i 15-20 minuter. Rör om då och då, men låt det gärna ta färg.. Tillsätt vitkål och chiliflingor de sista fem minuterna.
  2. Tillsätt tomater, vatten (gärna förkokat i vattenkokare för att spara tid), vermouth och lagerblad. Sjud under lock tills rotfrukterna är mjuka.
  3. Krydda med tomatpuré och salt. Du kan även använda lite grönsaksbuljong om du har någon bra.
  4. Lägg grönkål i grytan och låt sjuda i ytterligare 10 minuter. Justera sältan om det behövs.

Bild för Johan Swanljung

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung