Gruyèrepaj med rostade tomater och dragon

Persilja, timjan, oregano, rosmarin, libbsticka och basilika - alla dessa örter passar bra ihop med tomat. Men kanske erbjuder dragon ändå det allra mest sofistikerade sällskapet, så här möts de tu i en franskinspirerad överdådig paj med ugnsrostade tomatskivor och gruyèrefyllning på robust botten. 


Portioner: 6-8 personer
Tid: 1 1/2 -2 timmar
Du behöver: 

Pajskal:
150 g fullkornsvetemjöl
125 g kallt smör
1 krm salt
1 -2 msk kallt vatten
Fyllning:
6 tomater, varierande storlek och färg
1 msk repad, färsk dragon (ev extra till topping)
3 ägg
100 g riven gruyère
2 dl vispgrädde
Salt

Gör så här: 

Hacka smöret i små tärningar. Tillsätt mjöl och salt och nyp ihop snabbt. Skeda i det kalla vattnet. Knåda och pressa degen med handflatan mot bakbordet eller skärbrädan och forma en boll. Svep in den i plastfolie och låt vila i frysen en halvtimme eller i kylen en timme.

Ställ in ugnen på 200 grader. Skiva tomaterna tunt. Lägg dem på ett bakplåtspapper, salta, ringla över olivolja och rosta dem i övre delen av ugnen i cirka en halvtimme. Låt svalna.

Banka ut degen med en brödkavel på ett bakplåtspapper. Lägg över ytterligare ett papper och kavla ut degen tunt till en cirkel mellan papprena. Måtta med pajformen och lägg till marginal längsmed kanterna.

Dra av det översta pappret och vänd den utkavlade pajdegen över en smord pajform. Tryck till den jämnt, snygga till kanterna och nagga pajen med en gaffel i botten.

Förgrädda pajskalet, 200 grader i mitten av ugnen (gärna med formklippt bakplåtspapper fyllt med torra bönor som tynger ner pajskalet), i cirka tio minuter. Ta sedan ut bönorna och grädda pajskalet i ytterligare några minuter så att botten får torka.

Fyllning: Knäck äggen i en skål och vispa ner grädden. Riv osten, hacka över dragonbladen och smaka av med salt. Fyll pajskalet och fördela de skivade, rostade tomaterna ovanpå.

Grädda färdigt pajen i cirka 30 minuter eller tills fyllningen puffat upp och fått en gyllene färg. Ha remsor med folie redo att täcka pajkanten så att den inte blir för mörk.

Bild för Anna Billing
2016-08-11
Av
Fotograf
David Back

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing