Guacamole
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh (skamlöst stulet av Cook's Illustrated)
Portoner: 4
Tid: 10 minuter
En perfekt guacamole har en slät bas med rejäla bitar avokado.
Glöm alla knep som att spara avokadokärnan i guacamolen, det hjälper inte ett smack. Lite lime på ytan och tät past gör susen men guacamolen brukar bli ohjälpligt besk efter ett dygn.
Hass-avokadon med knörvligt skal ger mer smak men svartnar snabbare. Den släta gröna fuerten passar bättre i sallader
- 2 små mogna avokado, helst Hass
- 1 msk finhackad rödlök
- 1 liten kyfta vitlök, pressad eller mycket finhackad
- 1/2 msk ytterst finhackad jalapeño eller 1/2 tsk finhackad thaichili
- 2 msk finhackade korianerblad
- 1 msk pressad lime
- 1 nypa salt
- Halvera den ena avokadon, ta ut kärnan och mosa allt fruktkött fint med övriga ingredienser.
- Halvera den andra avokadon och ta ut kärnan. Skär ett rutmönster i fruktköttet ända in till skalet. Gröp ur bitarna som bildats och rör runt avokadon. Det ska fortfarande vara bitigt. Smaka av med salt.
- Pressa lite extra lime över om du ska spara den ett tag. Täck med plast direkt mot ytan och förvara i kyl.