Gyllene indisk kyckling

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 30 minuter + 1-4 timmars marinering

Varje gång jag lagar indiskt blir jag rosenrasande. Över att det blir gott så enkelt. Ja, det är förmodligen världens mest förlåtande kök, ändå serveras bara smörja på indiska restauranger. Oljedrypande, murrigt och med bedrövlig kvalitet på kött, fågel och fisk. nej, laga själv istället! Färsk gurkmeja hittar du i asiatiska affärer. De håller i veckor om du lägger dem i en papperspåse i svalen. Den kan i absolut värsta fall ersättas med 1/3 tsk krossade kardemummafrön. Smaken blir naturligtvis helt annorlunda men god på ett annat, lite mer insmickrande sätt. Gör gärna dubbel sats, kycklingen är lika god kall dagen efter.

  • 2 knubbiga majskycklinglår
  • 2 tsk finriven färsk gurkmeja
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 tsk stötta korianderfrön
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1/3 tsk krossad svartpeppar
  • 1 msk mörkt muscovadosocker
  • 2/3 tsk salt
  • (ev 1 tsk tamarinspasta)
  • Till servering:
  • Tamarindris
  • Yoghurtsås
  • Stekta gröna bönor
  • Chutney
  1. Dra skinnet av kycklingen och kapa den i knäleden så att du får 4 bitar. Hittar du bara leden är det jätteenkelt, prova dig fram.
  2. Riv ingefära och gurkmeja rakt ner i en kraftig plastpåse. Pressa ner vitlöksklyftan. Blanda ner övriga ingrediensser. Lägg ner kycklingbitarna och gnussla runt ordenligt så att pippin får en rejäl kryddmassage.
  3. Låt kycklingen marinera i kyl ca 4 timmar. Tag ut den en halvtimme innan den ska lagas. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Hetta upp smör och rapsolja i en panna. Bryn kycklingen gyllene runt om. Du behöver inte skrapa av marinanden först.
  5. Stoppa in pannan i ugnen eller för över till ett ugnsfast fat om pannan inte är ugnstålig. Stek ca 15 minuter tills kycklingen är genomfärdig. Exakt tid beror på tid på spisen och pullans storlek.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh