Gyllengul böngryta med feta

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 35-40 minuter

På sommaren använder jag vaxbönor i den här snabba grytan. På vintern får gröna bönor direkt från frysen göra tjänst. Tycker du att grytan känns för vegetarisk kan du låta några skivor stark korv eller pancetta puttra med sista minuterna. Vill du ha en helt grön rätt använder du grönsaksbuljong. Konstigt nog funkar den här rätten riktigt bra även med fuskfeta på komjölk.

  • 400 g (ca 8 ) nypotatisar
    5 dl vatten+1 msk konc kycklingfond eller vegofond, Touch of taste
    1/2 tsk stött anis
    1 nypa saffran
    1 lagerblad
    2 klyftor vitlök, tunt skivade
    1 liten fast zucchini
    250 g gröna bönor eller vaxbönor
    6 soltorkade tomater, halverade
    1 dl grovt skuren dill
    ½ dl grovt skuren basilika
    100 g mild fårfeta
    16 kalamataoliver
    salt, nymald svartpeppar
  1. Skrubba och skiva potatisen grovt. Koka upp buljong, anis, saffran, lagerblad och vitlök. Salt och peppra. Vänd ner potatisen och låt puttra under lock ca 8 minuter om det är färskpotatis och knappt 15 minuter om det är vinterpotatis.
  2. Skiva zucchinin i halvmånar. Snoppa och halvera bönorna. Vänd ner zucchini, bönor, torkade tomater och bönor. Låt puttra i ytterligare 8 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka. Potatisen får gärna vara lite mosig.
  3. Vänd ner örtkryddorna. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i djupa tallrikar eller serveringsskål. Toppa med smulad feta och oliver.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh