Hästbiff med grönpeppar och konjak

 

Efter det senaste årets bitvisa exil från Stockholm var det under stor förvirring jag nedträdde i Hötorgshallens katakomber. Men vad har de gjort? De har ju gjort om! Jag visste ju givetvis att Hötorgshallen stod under ombyggnation, men på något vis hade jag lyckats förtränga det faktum att det per definition innebär att saker kommer se annorlunda ut efteråt. Vanemänniska som jag är blev jag förstås oerhört bestört och lyckades gå vilse mer än en gång. Men det väsentliga var sig likt. Den unge Adonis med den romerska profilen som arbetar på Latinamerikanska Livs sprack upp i  sitt vanliga enorma leende när han såg mig. Och precis som alltid lyckades han som på ett automagiskt sätt manipulera kön så att när det var dags för mitt nummer var det han som fick serva mig. Det vanliga, tack. Två rejäla skivor blåröd hästbiff.  Väl hemma gjorde jag som jag brukar. Grönpeppar, konjak, scharlottenlök. Klyftpotatis till. I denna föränderliga värld måste det finnas några konstanter att klamra sig fast vid. Det här är kanske den viktigaste. (Bonus)

Hästbiff med konjak och grönpeppar

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 2

Tid: 4 timmar

Det enda hästbiffrecept du behöver.

  • 2 hästbiffar à 150 gr styck
  • 1/2 dl konjak
  • 2 msk frystorkad grönpeppar
  • 1 msk pressad citron
  • salt, svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1/2 msk mörk soja
  • Till servering:
  • Klyftpotatis eller pommes frites
  • tomatsallad
  1. Lägg hästbiff, konjak, grovt stött grönpeppar och citronsaft i en påse, knyt om och låt marinera 2-3 timmar i kylen. Ta upp biffarna och klappa dem torra  (spara marinaden). Salta och peppra biffarna väl.
  2. Finhacka vitlök och scharlottenlök. Hetta upp en panna och stek biffarna i smöret. 2 minuter på varje sida tycker jag är lagom eftersom jag gillar min hästbiff riktigt blodig. Låt scharlottenlöken och vitlöken fräsa med i utkanten av pannan.
  3. Ta upp biffarna och låt dem vila medan du gör såsen. Fräs vetemjölet i smörresterna och slå på den överblivna marinaden och grädden. Stänk över lite mörk soja. Låt såsen puttra några minuter så att mjölsmaken försvinner och späd med lite mjölk om den börjar se för tjock ut. Smaka av med salt och eventuellt en skvätt konjak om det känns som om det behövs.
  4. Ät med klyftpotatis och gärna en tomatsallad.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert