Hästbiff med grönpeppar och konjak
Efter det senaste årets bitvisa exil från Stockholm var det under stor förvirring jag nedträdde i Hötorgshallens katakomber. Men vad har de gjort? De har ju gjort om! Jag visste ju givetvis att Hötorgshallen stod under ombyggnation, men på något vis hade jag lyckats förtränga det faktum att det per definition innebär att saker kommer se annorlunda ut efteråt. Vanemänniska som jag är blev jag förstås oerhört bestört och lyckades gå vilse mer än en gång. Men det väsentliga var sig likt. Den unge Adonis med den romerska profilen som arbetar på Latinamerikanska Livs sprack upp i sitt vanliga enorma leende när han såg mig. Och precis som alltid lyckades han som på ett automagiskt sätt manipulera kön så att när det var dags för mitt nummer var det han som fick serva mig. Det vanliga, tack. Två rejäla skivor blåröd hästbiff. Väl hemma gjorde jag som jag brukar. Grönpeppar, konjak, scharlottenlök. Klyftpotatis till. I denna föränderliga värld måste det finnas några konstanter att klamra sig fast vid. Det här är kanske den viktigaste. (Bonus)
Hästbiff med konjak och grönpeppar
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 2
Tid: 4 timmar
Det enda hästbiffrecept du behöver.
- 2 hästbiffar à 150 gr styck
- 1/2 dl konjak
- 2 msk frystorkad grönpeppar
- 1 msk pressad citron
- salt, svartpeppar
- 2 msk smör
- 1 scharlottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk vetemjöl
- 1 1/2 dl grädde
- 1/2 msk mörk soja
- Till servering:
- Klyftpotatis eller pommes frites
- tomatsallad
- Lägg hästbiff, konjak, grovt stött grönpeppar och citronsaft i en påse, knyt om och låt marinera 2-3 timmar i kylen. Ta upp biffarna och klappa dem torra (spara marinaden). Salta och peppra biffarna väl.
- Finhacka vitlök och scharlottenlök. Hetta upp en panna och stek biffarna i smöret. 2 minuter på varje sida tycker jag är lagom eftersom jag gillar min hästbiff riktigt blodig. Låt scharlottenlöken och vitlöken fräsa med i utkanten av pannan.
- Ta upp biffarna och låt dem vila medan du gör såsen. Fräs vetemjölet i smörresterna och slå på den överblivna marinaden och grädden. Stänk över lite mörk soja. Låt såsen puttra några minuter så att mjölsmaken försvinner och späd med lite mjölk om den börjar se för tjock ut. Smaka av med salt och eventuellt en skvätt konjak om det känns som om det behövs.
- Ät med klyftpotatis och gärna en tomatsallad.
Kommentarer
Men hallå, det heter schalottenlök, inte schaRlottenlök.
@Besser Visser; Hur orkar du? Framför dig har du ett recept som verkar kunna få vilken ängel som helst att påbörja fjäderlossning och du måste påpeka ett stavfel...se helheten istället så blir hela du en gladare människa.
Tack Margit för ett härligt recept, detta skall provas.
/Hbladh - www.ensalisoppa.se
Går det lika bra med inlagd grönpeppar tro?
Den dagen någon betalar mig för den här bloggen tänker jag korrläsa mina blogginlägg. Som det är nu har jag varken tid eller lust. Jag sprider recept och det finns ungefär ett ord jag inte kan stava till ens under pistolhot. Det ordet råkar vara scha... shall... schäslottenlök.
Och nej, inlagd grönpeppar har mycket tristare smak. både mindre bett och komplexitet i smaken.
Åh, allt du gör ser så himla gott ut :) Enbart genom att läsa din blogg har jag blivit sugen på olika saker och därför på ett halvår lagt på mig säkert två kilo..! tänk om jag sen också verkligen följt ett och annat recept,,,
Hästkött, så otroligt gott och underskattat och tyvärr kanske lite svårt att få tag på.
// Lena
Schallottenlök visslar i ventilerna, passera i flotta Lotta. Scharlottorna - militanta mattanter mot mesmat.
Sidor