Hemlagad färskost

Hemlagad färskost är verkligen lyx för liten slant- och arbetsinsats! Tänk på att välja vanlig yoghurt och inte någon av de mildare varianterna för att få rätt syrlighet på osten.

Du behöver: 

1 l naturell yoghurt (ej mild)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt

Smaksättare:
1 pressad vitlöksklyfta
1⁄2 tsk torkad timjan
1⁄2 tsk dragon
1 1⁄2 msk sambal oelek
3 msk riven pepparrot
2 finhackade soltorkade tomater  
1 tsk torkad basilika

Gör så här: 

Ställ ett durkslag eller en stor sil över en bunke. Klä den med en ren handduk eller 3 lager starkt hushållspapper, typ Torky.

Blanda yoghurt och crème fraiche i en kastrull och värm under omrörning tills blandningen börjar ryka. Häll ostmassan i handduken, täck med en tallrik och låt droppa av i rumstemperatur till nästa dag.

Blanda noga in saltet. Nu har du en god naturell färskost som passar lika bra på frukostmackan med en skiva tomat som istället för smör till middagsbrödet.

Till ostbrickan passar det bra att smak- sätta osten, till exempel med något av för- slagen ovan.

Receptet är skapat och lagat av:
Bild för David Back

Mer från David Back


Bild för David Back
Bild för David Back
Bild för David Back