Het linssallad med tomat och salladslök

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 10 minuter om linserna är kokta

Svarta linser måste räknas till en av de absoluta fynden. Visserligen kostar de mer än de gröna; men vilken smak! Jag kokar ofta en lite större sats svarta linser åt gången och har i kylen. De kan varieras i de oändliga. Glöm inte att spara kokvattnet som visserligen blir rätt grått men ger fantastisk must åt soppor och såser. Kokvattnet till gröna linser är tyvärr inte lika gott.

Risenta har fina små svarta linser men de finns även på saluhallar och på hälsokosthyllan. Puylinser är en sort som odlas i Puy (surprise!) och är än mer exklusiv och belugalinser som på bilden är allra dyrast och godast.

Den krossade chilipepparn köpte jag på Latinamerikanska Livsmedel för att jag helt enkelt inte kunde stå emot den fruktiga, rökiga, murriga doften. Ett fynd det också! Smaken är perfekt till en fin hästbiff. Lite finhackad persilja är gott i också.

  • 2 salladslökar
  • 2 msk olivolja
  • ca 1 tsk krossad torkad chili
  • 1 stor tomat
  • 2 dl kokta svarta linser
  • några droppar sherryvinäger eller annan trevlig vinäger
  1. Skiva det vita av salladslöken tunt. Spar det gröna. Fräs det vita på salladslöken i lite olja i en teflonpanna.
  2. Vänd ner chilin och fräs ytterligare på svag värme någon minut. Vänd ner tomaten och fräs yterligare en minut.
  3. Finhacka det gröna på salladslöken under tiden. Vänd ner den tillsammans med linserna och fräs tills allt är genomvarmt. Smaka av med salt och lite vinäger.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2009-02-08
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh