Honungsglacerad fläskkarré med katrinplommonsås
Receptmakare: Jesper Värn
Portioner:6
Tid: 1 1/2 timme
Jag älskar gris, allra mest karrén. Det här är en variant på klasssisk plommonspäckad karré. Till detta serveras potatisklyftor som först fick sjuda i typ 20 minuter, sedan ugnssteka i olja, med rosmarin, timjan och salt
- 1 kg fläskkarré, putsad
- ½ msk salt
- 1 tsk mald vitpeppar
- 1 tsk mald torkad ingefära
- Katrinplommongräddsås:
- 10 katrinplommon
- 1 stor gul lök
- 1 dl oekat fruktigt vitt vin
- 1 msk konc kycklingfond
- 3 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche
- 2 tsk ljus soja
- Honungslaze:
- 1/2 dl flytande honung
- 2 tsk konc kalvfond
- 1 msk rosmarin
- ½ dl vatten
- 1 stor klyfta vitlök, pressad
- 2 tsk ljus soja
- Krydda karrén, bryn den runt om i smör i panna på hög värme. Stek ugn 150°C tills innertemperaturen är 76°C, ca 1 1/2 timme, gärna med en vattenfylld ugnsfast form, som droppfat och "ångbad" åt karrén.
- Gör glazen när du ställt in karrén i ugnen. Rör ihop alla ingredienser och låt stå. Pensla karrén, då denna tas ur ugnen för att vila.
- Gör såsen under tiden. Hacka katrinplommon och lök, lägg i kastrull och slå över vinet. Låt koka ihop tills färgen på vinet är mörk. Rör i fond, grädde/creme fraiche och soja. Sjud samman till fin konsistens.