Honungsglacerad fläskkarré med katrinplommonsås

Receptmakare: Jesper Värn

Portioner:6

Tid: 1 1/2 timme

Jag älskar gris, allra mest karrén. Det här är en variant på klasssisk plommonspäckad karré. Till detta serveras potatisklyftor som först fick sjuda i typ 20 minuter, sedan ugnssteka i olja, med rosmarin, timjan och salt

  • 1 kg fläskkarré, putsad
  • ½ msk salt
  • 1 tsk mald vitpeppar
  • 1 tsk mald torkad ingefära
  • Katrinplommongräddsås:
  • 10 katrinplommon
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl oekat fruktigt vitt vin
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 3 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche
  • 2 tsk ljus soja
  • Honungslaze:
  • 1/2 dl flytande honung
  •  2 tsk konc kalvfond
  • 1 msk rosmarin
  • ½ dl vatten
  • 1 stor klyfta vitlök, pressad
  • 2 tsk ljus soja
  1. Krydda karrén, bryn den runt om i smör i panna på hög värme. Stek ugn 150°C tills innertemperaturen är 76°C, ca 1 1/2 timme, gärna med en vattenfylld ugnsfast form, som droppfat och "ångbad" åt karrén.
  2. Gör glazen när du ställt in karrén i ugnen. Rör ihop alla ingredienser och låt stå. Pensla karrén, då denna tas ur ugnen för att vila.
  3. Gör såsen under tiden. Hacka katrinplommon och lök, lägg i kastrull och slå över vinet. Låt koka ihop tills färgen på vinet är mörk. Rör i fond, grädde/creme fraiche och soja. Sjud samman till fin konsistens.

Bild för Redaktionen

Mer från Redaktionen


Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen
Bild för Redaktionen