Indiskt potatismos med guldkant
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4-6
Tid: 25 minuter
Förbered gärna kryddblandningen i god tid. Eller sväng ihop den medan potatisen kokar Gör gärna dubbel sats kryddfräs och blanda med rostade rotsaker, sallader eller gröna ärter. Blandningen håller sig i en vecka i kylen. Slår du på lite vinäger håller den i flera veckor. Toppa gärna moset med färsk koriander, finhackad salladslök och finrivet citronskal. Servera gärna en lammkotlett eller ett kycklinglår och mycket gröna ärter eller bönor till.
- 1 kg g fast potatis
- 3 dl mjölk
- några droppar pressad lime eller citron
- Till kryddfräs:
- 1/2 msk finriven ingefära
- 1 msk finriven färsk gurkmeja
- 2 klyftor vitlök
- eller 1 tsk fräscht pulver och 1 nypa saffran
- 1/2 dl smör och rapsolja
- 1/2 msk bruna senapsfrön
- 1 tsk garam masala
- (ev 1/2 tsk chiliflingor)
- 1/2 msk farinsocker
- salt
- Förbered alla kryddorna innan för tillagningen går i ett nafs och det är lätt att det blir bränt om du inte är kvick i nyporna. Riv ingefära och gurkmeja i en liten skål och förbered vitlöksklyfftorna i pressen.
- Hetta upp smöroljan med senapsfröna tills det börjar popa ordentligt. Dra av värmen och låt poppa i ca 15 sekunder under omrörning. Blanda hastigt ner ingefära, gurkmeja, vitlök och garam masala. Låt fräsa några minuter. Sätt tillbaka kastrullen på låg värme om det behövs. Blanda ner sockret.
- Skala potatisen och dela den i stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka. Slå av vattnet. Slå på mjölken, vänd ner kryddbfräset och koka upp. Stöt moset direkt i grytan. Eller fiska upp bitarna och koka upp mjök och kryddor i grytan.
- Pressa sedan ned potatisen med potatispress tillbaka ner i mjölken. Smaka av med salt och några droppar citrus.