Indiskt potatismos med guldkant

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4-6

Tid: 25 minuter

Förbered gärna kryddblandningen i god tid. Eller sväng ihop den medan potatisen kokar Gör gärna dubbel sats kryddfräs och blanda med rostade rotsaker, sallader eller gröna ärter. Blandningen håller sig i en vecka i kylen. Slår du på lite vinäger håller den i flera veckor. Toppa gärna moset med färsk koriander, finhackad salladslök och finrivet citronskal. Servera gärna en lammkotlett eller ett kycklinglår och mycket gröna ärter eller bönor till.

  • 1 kg g fast potatis
  • 3 dl mjölk
  • några droppar pressad lime eller citron
  • Till kryddfräs:
  • 1/2 msk finriven ingefära
  • 1 msk finriven färsk gurkmeja
  • 2 klyftor vitlök
  • eller 1 tsk fräscht pulver och 1 nypa saffran
  • 1/2 dl smör och rapsolja
  • 1/2 msk bruna senapsfrön
  • 1 tsk garam masala
  • (ev 1/2 tsk chiliflingor)
  • 1/2 msk farinsocker
  • salt
  1. Förbered alla kryddorna innan för tillagningen går i ett nafs och det är lätt att det blir bränt om du inte är kvick i nyporna. Riv ingefära och gurkmeja i en liten skål och förbered vitlöksklyfftorna i pressen.
  2. Hetta upp smöroljan med senapsfröna tills det börjar popa ordentligt. Dra av värmen och låt poppa i ca 15 sekunder under omrörning. Blanda hastigt ner ingefära, gurkmeja, vitlök och garam masala. Låt fräsa några minuter. Sätt tillbaka kastrullen på låg värme om det behövs. Blanda ner sockret.
  3. Skala potatisen och dela den i stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka. Slå av vattnet. Slå på mjölken, vänd ner kryddbfräset och koka upp. Stöt moset direkt i grytan. Eller fiska upp bitarna och koka upp mjök och kryddor i grytan.
  4. Pressa sedan ned potatisen med potatispress tillbaka ner i mjölken. Smaka av med salt och några droppar citrus.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh