Ingefärsmarinerad lax med bakad lök

För några år sedan hade jag en stor klädkammare full med kläder. Nu för tiden består min garderob av trenne tragiska trådbackar vars innehåll passerat bäst-före-datum medan klädkammaren bebos av en toppmodern frysbox. Jag antar det är det här som ska föreställa personlig utveckling men oss emellan är allt som förr: Med jämna mellanrum fiskar jag upp någonting opraktiskt (en femkilossäck havtorn) ur gömmorna utan att minnas när eller varför jag köpt det. Lika ofta smyger jag in i klädkammaren för att smussla undan det senaste fyndet (en kalkon så stor att den fick dras hem på barnpulka) så att ingen ska behöva fråga vad jag betalade och hur jag tänkte då.

Häromveckan ringde en charmig karl och påminde mig om att jag spontanshoppat en halv ko av märket Highland Cattle och nu är välkommen ut till Drottningholm för att stycka upp och ta hem den. Det är ett skapligt stort djur om jag förstått saken rätt så nu gäller det att tömma boxen och förflytta isen till magen. Först ut är 600 gram fryst lax.


Portioner: 4
Tid: 40 min
Du behöver: 

4 gula lökar
600 g laxfilé, färsk eller fryst och tinad
1 msk japansk soja
1 msk socker
1 msk ingefärsjuice (saften av en liten tumme riven och pressad ingefära)
2 msk sesamfrö

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Klyv och skala lökarna. Droppa lite olja över snittytorna, ställ i ugnssäker form och ugnsbaka tills de är mjuka (40 minuter, gärna ännu längre).
  3. Ta bort skinnet från laxen och skär i mindre bitar.
  4. Blanda soja, socker och ingefärsjuice, rör tills sockret löst upp. Lägg ner laxen och blanda runt så att marinaden kommer åt överallt.
  5. Rosta sesamfröna (jag hade bara svarta, det går lika bra med vita) i torr stekpanna tills de knäpper. Ställ åt sidan.
  6. När lökarna är klara, hetta upp lite olja i en stekpanna, lägg i laxen, sänk värmen, vänd efter en minut och låt steka klart på lägre värme (sockret i marinaden gör att ytan karamelliserar snabbt – se upp!)
  7. Häll återstående marinad över laxen, strö på sesamfrö och servera med valfria tillbehör, exempelvis nudlar eller basmatiris kokt med hälften vatten, hälften kokosmjölk.
  8. Limeklyftorna? De är den late amatörfotografens bästa vän och helt frivilliga.

Bild för Lotta Lundgren

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren