Italiensk kyckling med druvor

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 stora

Tid: 40 minuter

Jag älskar rätter som är så där lite mittemellan och funkar som både fin vardagsrätt eller enkel kalasmat. Druvornas sötma går fint med den syrliga vinskyn. Rätten får extra skjuts av umamirik parmaskinka. Hälften får puttra med och hälften knaperrsteks och tillsätts på slutet för att du ska få det bästa av två världar.

  • 900 g kycklinglår med ben
  • 4 schalottenlökar
  • 1 stor stjälk blekselleri
  • 1 liten fänkål
  • 4 skivor parmaskinka
  • ev 1 liten vitlökslyfta, finhackad
  • 1 stort lagerblad
  • 2 dl torrt vitt oekat vin
  • 1 1/2 msk konc kycklingfond, Touch of taste
  • 1/2 dl färsk salvia, finhackad
  • 3 dl kärnfria små röda druvor
  • 1 tsk farinsocker
  • Smör- och rapsolja till stekning
  • Salt, nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Fullkornsbulgur eller trevliga gryn
  • Lättkokta gröna bönor
  1. Dra skinnet av kycklinglåren. Dela dem i två delar i knäleden. Hetta upp lite smör och rapsolja i en teflonpanna och bryn bitarna riunt om på hög värme i två omgångar. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
  2. Skala och klyfta löken. Finhacka selleri, fänkål och parmaskinka. Lägg undan hälften av parmaskinkan till senare. Bryn löken lätt. Lägg ner fänkål, selleri, ev vitlök och skinka. Sänk värmen och fräs tills grönsakerna mjuknat ordentligt. Slå på lite vatten på slutet så går det snabbare. De blir inte mjukare när de sjuder i det syrliga vinet.
  3. Lägg över grönsaksfräset och smula ner lagerbladet i grytan. Slå på 1 dl vatten, kycklingfond och vin.  Låt puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Sätt på locket och låt puttra i ytterligare 10 –15 minuter tills kycklingen är färdig rakt igenom.
  4. Nu kommer det godaste: hetta upp smör- och rapsolja på högsa värme.i en panna tills det tystnat och fått färg. Släng ner återstående finhackad parma och salvia. Fräs i någon minut tilld det blivit knaprigt. Släng ner druvorna och sockret i pannan, sätt på lock och sväng runt ordentligt några minuter tills druvorna spruckit. Peppra ordentligt. Häll de heta salviadruvorna över kycklinggrytan och ät bums.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2009-04-18
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh