Italiensk lammgryta

Det här är en barnvänlig variant av lammgryta som kan piffas till med en gremolata eller annat för vuxna vars smaklökar kräver mer stimulans. Jag brukar krydda grytan i två omgångar under tillagningen för att få mycket och balanserad smak. Just nu håller jag på att experimentera med när det ska kryddas för bästa smak. Så ursäkta om jag är lite inkonsistent. Klart är att smaken blir blaskig och murrig om alla kryddor går med från början. Grytan räcker minst två dagar.


Portioner: 8-10
Tid: drygt 2 timmar
Du behöver: 

2 kg mager lammlägg i bitar
    3 gula lökar
    1 +1 tsk fänkål
    1 dl olivolja
    3+2 klyftor vitlök
    3 burkar hela tomater (jag gillar Mutti)
    3 dl torrt vitt oekat vin
    2+1 kraftig kvistar rosmarin
    1+1 stort lagerblad
    2 msk konc kalvfond
    1 l (eller 3 burkar avrunna) kokta vita jumbobönor
    nymald svartpeppar

    Vuxenhack:
    1 klyfta vitlök, riven eller finhackad
    1-2 msk finhackad salvia
    1 msk finhackat citronskal

    Till servering:
    Quinoa
    Grönsallad med rostade pumpafrön

Gör så här: 
  1. Lägg fram köttet så att det är rumstempererat. Skala och hacka löken grovt. Fräs löken mjuk och gyllene i olivolja tillsammans med fänkål. Använd en redigt stor tjockbottnad gryte. Skala och skiva vitlöken och låt den fräsa med sista minuten.
  2. Slå på tomater och vin. Lägg ner två kvistar rosmarin, 2 lagerblad, saffran och kalvfond. Låt koka upp. Rör ner köttbitarna 1/4 i taget och låt koka upp mellan. Låt sjuda utan lock ca 2 timmar tills köttet börjar bli mört.
  3. Piffa!
  4. Pressa ner 2 vitlökslyftor, strö över stött fänkål, smula ner lagerbladet och klipp ner rosmarin i grytan. Smaka av med nymald svartpeppar. Låt puttra ytterligare 20-30 minuter tills lammköttet är riktigt mört. Smaka av. Kanske lite mer kryddor?
  5. Rör ner bönorna. Kom ihåg att skölja dem om du använder burkade. Låt allt bli genomvarmt. Ät och njut!

Bild för Lisa Förare Winbladh
2008-01-11
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh