Italiensk viltpaté

Receptmakare: Henrik Francke

Portioner: 6- 8 som förrätt

Tid: 30 minuter + marinering över natten + 1 timme i ugnen

Vilda smaker trivs i patéformen. Baconet håller ihop paketet och adderar en rökt ton. Notera att de olika köttingredienserna marinerar över natten i var sin marinad. Servera gärna med några inlagda paprikor. Det här receptet har jag fått av framlidne Secondo Bertolino, som var en sann matälskare med hemvist i Göteborg. Receptet publicerat i Från Mitt kök till ditt av Henrik Francke, Kakao förlag.

 • 200 g fläskkarré, bog eller skinka.
  100 g späck
  1 krm timjan
  1 vitlöksklyfta
  salt, peppar
  1/2 dl madeira
  300 g viltkött, t ex hare
  3-4 några enbär
  1/2 dl konjak
  bacon (tillräckligt för att klä formen)
  3 lagerblad
 1. Mal eller mixa fläskköttet fint tillsammans med späck, timjan, vitlök, salt och peppar. Lägg blandningen i en skål och rör ner madeiran.
 2. Skär viltköttet i cirka 1 1/2 cm stora tärningar. Blanda med några krossade enbär och konjak i en separat skål. Ställ båda skålarna i kylskåpet över natten.
 3. Klä en avlång eldfast form med bacon genom att lägga baconskivorna omlott, med ändarna stickande ut på kortsidorna. Blanda samman köttet som stått i kylen över natten och lägg i den baconklädda formen. Lägg på lagerblad, strö över timjan och skvätt över lite konjak. Vik över baconändarna så att köttblandningen täcks helt.
 4. Baka patén i ett vattenbad i ugn 200°C tills fettet blivit genomskinligt, cirka 1 timme. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

Bild för Henrik Francke
2008-01-24
Av

Mer från Henrik Francke


Bild för Henrik Francke
2008-11-06
Bild för Henrik Francke
2008-10-09
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
2008-02-25