Italiensk viltpaté
Receptmakare: Henrik Francke
Portioner: 6- 8 som förrätt
Tid: 30 minuter + marinering över natten + 1 timme i ugnen
Vilda smaker trivs i patéformen. Baconet håller ihop paketet och adderar en rökt ton. Notera att de olika köttingredienserna marinerar över natten i var sin marinad. Servera gärna med några inlagda paprikor. Det här receptet har jag fått av framlidne Secondo Bertolino, som var en sann matälskare med hemvist i Göteborg. Receptet publicerat i Från Mitt kök till ditt av Henrik Francke, Kakao förlag.
- 200 g fläskkarré, bog eller skinka.
100 g späck
1 krm timjan
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
1/2 dl madeira
300 g viltkött, t ex hare
3-4 några enbär
1/2 dl konjak
bacon (tillräckligt för att klä formen)
3 lagerblad
- Mal eller mixa fläskköttet fint tillsammans med späck, timjan, vitlök, salt och peppar. Lägg blandningen i en skål och rör ner madeiran.
- Skär viltköttet i cirka 1 1/2 cm stora tärningar. Blanda med några krossade enbär och konjak i en separat skål. Ställ båda skålarna i kylskåpet över natten.
- Klä en avlång eldfast form med bacon genom att lägga baconskivorna omlott, med ändarna stickande ut på kortsidorna. Blanda samman köttet som stått i kylen över natten och lägg i den baconklädda formen. Lägg på lagerblad, strö över timjan och skvätt över lite konjak. Vik över baconändarna så att köttblandningen täcks helt.
- Baka patén i ett vattenbad i ugn 200°C tills fettet blivit genomskinligt, cirka 1 timme. Låt svalna och förvara sedan i kylen.