Italienska köttbullar med parmesan

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 4

Tid: 30 minuter + gärna en timme i kylskåp

De här köttbullarna lagade jag till vår bröllopsbuffé. Den rivna osten försvinner i smeten men fyller ut smaken och gör stekytan ännu godare. Dagen före lunchen plockade jag massor av ljuvlig salvia från svärmors trädgård men strunta i den om du endast har tillgång till krukvarianten.

För att få rätt sälta måste man smaka av. Usch, rå köttfärs och ägg! tycker vissa. Jag tycker det är gott men det innebär förstås en viss bakteriefara. Denna minimeras om du använder mycket färska ingredienser - ingen veckogammal köttfärs i skyddad atmosfär. Du behöver inte svälja smeten, bara testa på tungspetsen. Endast god smet ger goda köttbullar och när man börjar steka är det för sent att korrigera. Är du av den försiktiga typen kan du mikra en liten provklutt av smeten eller steka den.

 • 400 g kalvfärs
  2 ägg
  4 skivor vitt bröd, smulat utan kanter
  40 g (2 dl) finriven parmesanost
  3/4 dl finhackad bladpersilja (med stjälkar)
  2 msk finhackad färsk rosmarin
  1/2 dl finhackad färsk salvia (om du har egen trädgård)
  3 vitlöksklyftor, fint hackade (eller 2 pressade)
  rivet skal av 1 citron
  2 msk konc kalvfond
  1/2 tsk svartpeppar
  ca 1 tsk salt
  olivolja till stekning
 1. Rör ihop allt utom kalvfärs och salt. Tillsätt färsen och blanda samman till en smidig smet. Justera sältan och hettan.
 2. Låt helst smeten stå i kylskåp i en timme. Köttet blir då lättrimmat vilket förbättrar konsistensen. Dessutom blommar kryddorna ut.
 3. Tvätta händerna, torka och olja in dem lätt. Rulla köttbullar och stek i olivolja på medelhög värme. Om du steker i en blandning av smör och olja stänker det mindre. Sänk värmen mot slutet om köttbullarna börjar se för mörka ut.

Bild för Johan Swanljung
2008-02-25
Av

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
2016-08-24
Bild för Johan Swanljung
2010-01-13
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung