Japansk rättikssallad (daikonsallad)
Receptmakare: Susanne Kärringer
Portioner: 4 som tillbehör
Tid: 20 minuter
Wakamealger (ätliga brunalger), som är vanliga i de japanska och koreanska köken, är fullproppade av vitaminer och mineraler. Algen har blivit allt populärare även i Västvärlden allteftersom råkost och makrobiotisk mat vinner mark.
Wakame doftar omisskännligt av salt och hav. I samspel med dressingen ändrar smaken karaktär och balanseras fint av soja, socker och risvinäger. Dressingen fungerar även utan risvinägern för den som likt min man skyr vinäger och ättika.
- 1 bit (cirka 350 g) istappsrättika
- 1 liten gurka
- 100 g torkade wakame alger
- Dressing:
- 1/2 dl japansk risvinsvinäger
- 1 tsk ljus japansk soja
- ½ tsk socker
- 1 tsk finhackad saladslök
- 4 msk neutral olja, gärna rapsolja
- Blötlägg wakame algerna i kallt vatten tills de har svällt till mångdubbel storlek. Skala rättikan och riv på rivjärnets grova sida (eller skär den i tunna stavar). Lägg i kallt vatten, ca 10 minuter. Riv eller skär gurkan i liknande stavar.
- Häll därefter bort blötläggningsvattnet från rättikan och wakamen och blanda rättika, wakame alger och gurkan i en skål som du ställer in i kylen.
- Blanda risvinsvinäger, soja, socker och lök till dressingen. Tillsätt oljan under vispning. Häll dressingen över salladen före servering.