Jordärtskockssoppa med masala och ghee

Just jordärtskockor är perfekta med denna milda garam masala, som låter skockornas smak slippa igenom och förstärker den. Ghee är indiskt klarat smör och här använt som specialeffekt. Servera med sesambeströdda papadum. Lever du inte i ett syndigt överflöd av skockor kan du fylla ut med potatis, det blir gott det med.


Portioner: 5
Tid: 35 minuter (15 till skalning...)
Du behöver: 

700 g jordärtskockor
1 tsk salt
1 liter vatten (ca)
7 dl gammeldags mjölk
2 schalottenlökar
50 g smält normalsaltat smör

Kryddblandning
1 1/2 tsk mald spiskummin
1 1/2 tsk gurkmeja
1 tsk mald kanel
1 tsk mald koriander
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald svartpeppar
1 tsk salt

Ghee
25-50 g osaltat smör
Till servering:
10 papadum
1 msk rapsolja
2 msk svarta och vita sesamfrö

Gör så här: 
  1. Skrubba och skala skockorna. Lägg dem direkt i kallt vatten, annars mörknar de.
  2. Koka upp skockorna i en kastrull med vatten och en tesked salt. Jag som är inulinkänslig bytte kokvatten en gång, men det är annars onödigt.
  3. Blanda de malda kryddorna ordentilgt och piffa upp dem lite i en torr stekpanna. Lägg dem åt sidan och torka ur pannan.
  4. Skala, finhacka och fräs löken i stekpannan med smöret på medelvärme. Löken ska inte ta färg, bara mjukna.
  5. Häll i kryddorna i pannan igen och blanda med smör och lök.
  6. När skockorna är helt mjuka, häll av vattnet, skopa över innehållet från pannan och mixa slätt med en stavmixer.
  7. Blanda sedan i mjölken, mixa igen, smaka av med salt och låt soppan småputtra medan du fixar med papadum och det klarade smöret.
  8. Lägg smörklicken i en skål och kör på full effekt i cirka en och en halv minut i mikrovågsugnen. Det ska bubbla ordentligt. Sedan låter du smöret svalna och mjölkproteinet i bottensatsen sjunka ner och skummar av ytan (det här är egentligen en längre process, men för sjutton, livet är kort).
  9. Ställ in ugnen på 250 grader, pensla papadumbröden med rapsolja och strö över sesamfrö innan du gräddar dem i cirka 1-2 minuter så att de hunnit puffa upp.
  10. Häll upp soppan i skålar, ringla lite ghee över och sörpla av hjärtans lust. Mina barn ville gärna skopa soppa med papadum, det blev lite kladdigt.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing