Jordärtskockssoppa med rostade nötter och chèvre på råg

Det finns en film som du säkert sett, ingen toppenfilm direkt förrän alldeles i slutet då Jack Nicholson, som är jättesträng militär med uniform, hatt i armhålan och torra läppar, plötsligt ”The TRUTH? YOU CAN'T HANDLE THE TRUTH!”, och ungefär så känns det när jag ringer in till dagis för att berätta att sonen inte kommer idag och den trevliga kvinnorösten på andra sidan linjen undrar varför. Varför? Som om den trevliga verkligen vill veta att sonen föregående kväll återigen vägrat äta middag och istället smitit in på badrummet där han i hemlighet festat på en toapappersrulle upplöst i ljummet badvatten.

Allvarligt talat kan inte ens jag hantera den sortens sanning.

Jordärtskockssoppa med rostade nötter och chèvre på råg

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 45 min

 • 700 g jordärtskockor
  1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
  1 liten vitlöksklyfta
  2 stora potatisar
  2 dl grädde
  1 liten citron, bara zesten
  1/2 dl skalade hasselnötter (leta efter Sera på multi-kultihyllan i din butik)
  100 g chèvre
  4 – 8 skivor grovt rågbröd
  1 rött äpple
  flytande honung
 1. Skala jordärtskockorna, lägg i kastrull tillsammans med buljongtärning och den hela men skalade vitlöksklyftan, häll på vatten så att det täcks och låt skockorna koka mjuka under lock.
 2. Skala och klyfta potatisen, och koka mjuk i separat kastrull.
 3. Spara kokvattnet från jordärtskockorna. Mixa jordärtskockor och vitlök till slät puré med lite av kokvattnet. Slå på grädden och den finrivna zesten från citronen. Rör i potatis pressad igenom potatispress (potatis ska aldrig mixas – då blir den klistrig). Späd med kokspad till lagom soppkonsistens och håll varmt.
 4. Rosta nötterna i torr panna och stöt till nougatdoftande massa i mortel. Rör ihop nötter och chèvre, och bred ut tjockt på brödet. Täck med tunnskivat äpple och ringla över lite honung. Servera med soppan.

Bild för Lotta Lundgren
2009-04-08
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren