Julia Child-inspirerad svampomelett med pecorino och citron

Just nu är jag tokig i smakerna citron och lagrad pecorino (det smakar souvas, är jag full?). Jag slutade med mjölkprodukter i januari dels pga miljön och dels för att jag mådde dåligt av det. Men får- och getmjölkprodukter är som bekant mer lättsmält, nyttigare, miljövänligare, innehåller mer probiotika OCH är godare så nu får de komma in i matchen igen under parollen "partytime". En annan ursäkt till att jag lagt till dem är att jämtländska släkten är gamla getostbönder så man vill ju inte vara det svarta fåret. Vad receptet anbelangar nämner jag att omelett tar 30 sekunder att göra, men i Julia Childs matbibel "Det goda franska köket" tar hon upp tio sidor med sitt omelettrecept. Omelett är med andra ord inte en rätt, det är en livsstil.

Mjölkfritt & paleo: Skippa osten och kör på med extra svamp.


Portioner: 1
Du behöver: 

2 ägg
En näve valfri svamp
1/2 gul lök
1/2 citron
En bit lagrad fårost, tex pecorino eller manchego
Kryddor: Jag använde gurkmeja, bockhornsklöver, mortlade limeblad och senapsfrön att steka svampen med, men välj smaksättning efter eget tycke - vitlök är ju alltid gott tex
Salt, nymald peppar
1/2 msk mjölkfritt margarin eller smör om du äter komjölk
Olivolja
Färsk dill

Gör så här: 
  1. Vispa ihop äggen med 2 msk vatten och en nypa salt i en skål.
  2. Strimla lök och svamp. Fräs i en het stekpanna med en skvätt olivolja och kryddor tills det fått fin gyllene färg. Tillsätt lite citronsaft. Smaka av med salt och häll över i en bunke eller på en tallrik.
  3. Torka ur pannan och sätt tillbaka på plattan. Ställ fram en tallrik bredvid spisen. Tillsätt margarin och en slatt olivolja till stekpannan. När smöret tystnat häller du i omelettsmeten och rör om i smeten med en spatel eller trägaffel tills det börjar sätta sig. Greppa då stekpannan med ett underhandsgrepp och börja skaka omeletten nedåt ena kanten medans du lutar pannan uppåt över plattan. För sen pannan över tallriken och stjälp över omeletten "upp-och-ner" på tallriken så den blir en rund omelettrulle. Klart!

Servering: Skär ett snitt i mitten av omelettrullen och proppa ned riven pecorino, toppa med svampfräset, rivet citronskal och dill. Ät på direkten.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson