Kall kikärtssoppa med grönsakshack och pitachips
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 2 som förrätt
Tid: 20 minuter
Förvånansvärt gott trots enkelheten. Pitachips gör du enkelt genom att skära ett pitabröd i tårtbitar, pensla med olivolja och låta gå i 225 graders ugnsvärme tills de har fått fin färg.
- 1 liten ask kikärter (115 g)
- 1/4 grönsaksbuljongtärning utan e-nummer
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl naturell yoghurt, 3%
- 2 msk olivolja
- några stänk d'elidas, tabasco eller cayennepeppar
- salt, svartpeppar
- 1 msk pressad citron
- Topping:
- 1/2 liten rödlök
- 1 liten tomat
- några rejäla kvistar persilja
- 2 msk olivolja
- Till servering:
- Pitachips
- Skölj kikärterna och låt dem rinna av i ett durkslag. Mixa kikärterna med yoghurt, vitlök och buljongtärningen. Smaksätt med chilisås, olivolja, salt, svartpeppar och citron. Kyl soppan.
- Hacka lök, tomat och persilja fint och blanda med olivoljan. Servera soppan i glas eller små skålar med en klick av tomatsalladen i och pitachips att doppa med.