Kålsoppa med fänkål, bönor och sidfläsk
Receptmakare: Isobel hadley-kamptz
Portioner: 3-4
Tid: 50 minuter
En sak ska man dock tänka på. Kål är gott. Men kål med sidfläsk till är himlen på en tallrik. Eller i det här fallet, en soppskål.
- 100 g rökt sidfläsk i stavar
- 1 rödlök
- 1 morot
- 3 små stjälkar selleri
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk grovt krossad fänkål
- en nypa chiliflingor
- 150 g svartkål
- 150 g grönkål
- 1 burk cannellinibönor
- inkråmet av en ciabatta
- olivolja
- väldigt god olivolja
- salt
- Hacka lök, morot, vitlök och selleri rätt fint.
- Koka upp de avrunna bönorna i vatten och låt rinna av.
- Fräs sidfläsket på medelvärme i en slatt olja i en tjockbottnad gryta tills det är krispigt. Spara fettet.
- Fräs grönsakerna i fläskfettet på medelvärme till det börjar få färg. Ha i fänkålsfrön och chili. Fräs en stund till.
- Skär bort stammen på svartkålsbladen och strimla. Strimla grönkålen. Ha i kålen i grytan.
- Rör ner bönor och brödsmulor.
- Häll på vatten så att det täcker.
- Koka på låg värme i 30 minuter.
- Smaka av med salt och peppar och ringla lite god olivolja på toppen.