Karamelliserade plommon med portvin

Receptmakare: Anna Sjögren

Portioner: 4

Pallade plommon smakar överlägset bäst till den här rätten. De smakar även lysande till scones även om du kommer att drälla av den rinniga såsen en del.

  • 12 plommon
    1/2 dl strösocker
    1/2 dl rött portvin
    1/2 dl oekat fruktigt rött vin
    1/2 dl vatten
    Ev rivet skal av 1/4 citron
  • Till servering:
  • Gräddglass
  • Liten mandelskorpa
  1. Halvera plommon och ta bort kärnorna. Lägg halvorna i en skål. Smält sockret i en vid kastrull. Mät under tiden upp portvin och rött vin i ett mått.
  2. När sockret smält och blivit ljusbrunt: Tillsätt vinet, vispa hela tiden, det bubblar och fräser i kastrullen. Om sockret stelnar igen och sätter fast sig på vispen, är det bara att fortsätta att vispa tills det löst sig igen.
  3. Tillsätt vattnet. Låt koka ca 2 minuter, tillsätt eventuellt rivet citronskal.
  4. Lägg plommonen, med snittytan ned, i kastrullen. Täck med lock och låt småkoka i ca 5 minuter eller tills plommonen mjuknat. Rör inte i kastrullen, för då blir det bara mos.
  5. Servera plommonen ljumma i såsen. Det är utmärkt gott till en skopa gräddig vaniljglass och en mandelskorpa.

Bild för Anna K Sjögren
2008-09-19
Av

Mer från Anna K Sjögren


Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
2016-03-18
Bild för Anna K Sjögren
Bild för Anna K Sjögren
2016-02-18