Kärlek & pasta: Avokadospaghetti med basilika, parmesan och rostade pinjenötter

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"10164","attributes":{"class":"media-image aligncenter size-full wp-image-573","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"501","height":"733","title":"avokadopasta_MG_8577","alt":"avokadopasta_MG_8577"}}]]Att en av veckans stora snackisar har varit Guido Barillas vanvettiga uttalande om varför han inte kunde tänka sig att använda homosexuella par i sin reklam har ni väl knappast missat. Han sade en massa annat trams i den där intervjun som jag inte ens orkar upprepa och det är lite old news vid det här laget. Men nog är det märkligt att en så stor aktör 2013 ännu inte förstått att en konsument aldrig, aldrig kan definieras utifrån en kommersiell mall och att företagens enkelriktade livsstilsmakt en gång för alla brutits genom de sociala mediernas genomslag. Att över huvud taget komma på tanken att kommentera tilltänkta köpares kärleksliv är i sig helt absurt.

Även om Barilla har pudlat duktigt de senaste dagarna kommer det förmodligen att krävas betydligt mer för att upprätta det skadade anseendet. Twitter mullrar på och bland alla upprörda röster kommer också en del fina humoristiska korn - som konkurrenten Garofalos (om den nu var sanktionerad, lite oklart) "Vi struntar i vem du gör det med så länge du gör det al dente" och "no matter if you like farfalle or maccheroni - just love", en fri kärleksförklaring i stil med Emma Green Tregaros regnbågsnaglar från friidrotts-VM i Moskva.

Allra snyggast är ändå Altheas travesti på Barillas pay-off "Dove c'è Barilla, c'e Casa" som i Altheas tappning blev (fritt översatt): "Där Althea finns, finns familjen" som en känga till Guido Barillas "traditionella familj". Reklamen var dessutom föregångare på fler sätt eftersom ett antal filmer släpptes under kampanjen "Amore e Sughi" (Kärlek och sås) redan i december förra året - men fick bara visas i italiensk tv efter kl 23 på kvällarna ... Klicka på bilden för att komma till youtube-klippet.

Barilla kommer att ha en hel del centrala kampanjer under hösten, det ska bli intressant att se om och hur försäljningen påverkas. Själv brukar jag i vilket fall som helst välja andra märken, de behöver inte vara dyra, men gärna ekologiska.

Faktum är att vi inte äter pasta lika frekvent som förr, en medveten strategi från min sida. Oftast blir det när barnen får önska middag men i förra veckan provade jag ett roligt recept på en enormt populär finsk avokadobloggpasta som Lisa FW hade skrivit om i Sydsvenskan och som även Pickipicki-Tina lagade i somras. Efter lite sökningar fick jag fram upphovet till den finska boomen: Safka - bättre vardagsmat.

Avokadopasta med basilika, parmesan och rostade pinjenötter

Receptmakare: Anna Billing - fritt efter Lisa Förare WinBladh & Pickipicki

Portioner: 4-5

Tid: Cirka 10 minuter

Jo, hade alltså tänkt göra den precis som Lisas, eftersom jag tyckte det lät som en tokrolig smakblandning: två sorters ost, en himla massa kryddor, socker och lime. Så såg jag att jag bara hade citron i kylen och glömt handla pecorino. Tittade på Tinas recept och använde vad som fanns: den sista basilikan från sommarens krukor, parmesan och pinjenötter. Lite fegt resultat kanske, med tanke på utgångsreceptet, men en riktigt god, grön vardagspasta med den krämiga avokadosåsen och allt. Barnen jublade - maken gladde sig åt att jag inte valde koriander, chili och lime. Fast det gör jag nog nästa gång och nästa igen kanske jag tar persilja, pecorino och valnötter , eller så gör jag det som i originalet.

 • 400 g lång pasta (spaghetti, linguine eller tagliatelle)
 • 1 lagerblad (jag använde färskt)
 • 3 små vitlöksklyftor
 • 2 stora avokado (ätmogna)
 • 1 stort knippe basilika
 • 1/2 ekocitron (saft och skal)
 • 1 msk olivolja
 • 75-80 g riven parmesan
 • Svartpeppar
 1. Koka pastan i rikligt med vatten och en nypa salt efter anvisning på paketet. Lägg i lagerblad och de oskalade vitlöksklyftorna. Efter någon minut tar du upp vitlöksklyftorna (antar att detta är Lisas tillägg).
 2. Rosta pinjenötterna i torr panna. Pass på så du inte bränner dem, häll över på ett fat så de inte eftersteker.
 3. Skölj citronen, torka av den och riv yttersta zesten fint. Pressa vitlöksklyftorna genom en vitlökspress. Strimla basilikan.
 4. Dela avokadon och skär köttet i tärningar i skalet, gröp ur med sked. Blanda med oljan, zesten,  citronsaft, vitlöken och hälften av basilikan direkt i serveringsskålen. Ta en deciliter kokvatten från kastrullen och rör ner precis innan du tar pastan av plattan.
 5. Häll pastan i ett durkslag för att rinna av (bort med lagerbladet) och häll den ångande varm ner i skålen. Blanda i osten och toppa med pinjenötter och resten av basilikan. Svartpeppra. Ät direkt! Om du - som jag - inte vill äta för stor portion pasta kan du bottna tallriken med rucola eller spenat.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing